Родната манатарка е червива и с много лошо качество. Затова

...
Родната манатарка е червива и с много лошо качество. Затова
Коментари Харесай

BG манатарката червива, минахме на румънска

Родната манатарка е червива и с доста неприятно качество. Затова в последно време компаниите ни избират да внасят от Румъния. Това съобщил пред в. „ Монитор “ ръководителят на Асоциацията на преработвателите на диворастящи гъби и плодове Юлиян Колев.

В момента главно се бере патешки крайник, която се изнася най-вече за Германия, Швейцария, Австрия, Франция и Холандия. Цените варират сред 6-10 лв., а за манатарката, която обаче към този момент е в минимални количества, към 6-7 лв. за кг.

99% от продукцията е за експорт, защото в страната ни не се употребяват доста гъби. „ Пазарът е доста слаб. За българина не е особено гъбите да участват постоянно в менюто му и купува най-вече замразени. Добрата продукция се предлага най - към този момент в положителните заведения за хранене в столицата “, изясни Юлиян Колев.

Търговските гъби у нас са 12 типа, само че в горите могат да се намерят над 200. Въпреки удобните климатични условия през последните два месеца и дъждовете, производителите признават, че няма огромно количество гъби. Причината е в неналичието на берачи.

„ Има огромно обезлюдяване на селата, изключително в планинските масиви - Родопите и Стара планина. Няма работна ръка. Потенциалните гъбари с всяка минала година понижават, тъй като хората търсят непрекъсната работа. През седмицата количеството гъби са на половина, в събота и неделя има повече, когато хората са по-свободни. Така че макар удобните условия не сме оптимисти за сезона “, сподели още Колев.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР