Роджър Федерер надви своя сънародник и приятел от Швейцария Стан

...
Роджър Федерер надви своя сънародник и приятел от Швейцария Стан
Коментари Харесай

Класиката е факт! Федерер пречупи Вавринка и ще играе с Надал

Роджър Федерер надделя своя съотечественик и другар от Швейцария Стан Вавринка на 1/4-финалите на “Ролан Гарос”. Носителят на рекордните 20 трофеи от " Големия шлем " завоюва с 7:6 (4), 4:6, 7:6 (5), 6:4. Двубоят бе пресечен при 3:3 в четвъртия сет поради прогнозите за наближаваща стихия в Париж. Забавянето не бе огромно и при доиграването поставеният под №3 Роджър надви над 24-ия в схемата Стан, който пък по-рано в шампионата отстрани първата ракета на България Григор Димитров. Това бе мач №26 сред двамата в другите шампионати, като Федерер затвърди смазващото си преимущество - 23:3 победи.

Le duel 100% suisse va se jouer dans quelques heures. N’attendez plus, choisissez votre joueur et défiez vos amis!
RG Fantasy Game powered by @Infosys >> https://t.co/W3CIK3q2HZ#RG19 pic.twitter.com/TzvFrsqyCu
— Roland-Garros (@rolandgarros) June 4, 2019 Федерер ще играе на полуфиналите с Рафаел Надал (№2 в схемата), който опустоши с 6:1, 6:1, 6:3 японеца Кей Нишикори (№7). 11-кратният първенец в Париж Надал има 23 победи и 15 загуби против Федерер. Швейцарецът пък е в серия от 5 следващи триумфа против испанеца, само че нито една от тези победи не е била на клей.
Backhand beauty

https://t.co/yYB43UaItT@stanwawrinka|@rogerfederer| #RG19 pic.twitter.com/WDOcL7pZph
— Roland-Garros (@rolandgarros) June 4, 2019 В първия сет нямаше пробиви, макар че Федерер имаше 4 благоприятни условия за брейк в три разнообразни гейма, само че не съумя да осъществя нито една от тях. Така първата част трябваше да бъде решена с тайбрек, в който Федерер направи първия минипробив и поведе с 3:1, а след това и с 4:2. Вавринка изравни за 4:4, само че нов минипробив на Федерер наклони везните в интерес на по-възрастния от двамата швейцарци. Федерер в последна сметка взе тайбрека със 7:4 и поведе с 1:0 сета.

Rude bataille sur le Lenglen

Federer prend le premier set au tie-break, 7-6(4).https://t.co/c1KBnCej78 | #RG19 pic.twitter.com/9eKLSURgKk
— Roland-Garros (@rolandgarros) June 4, 2019 В началото на втората част Федерер пропусна нов брейкпонт при 30:40 и Вавринка удържа подаването си, а незабавно по-късно се стигна и до първия брейк в мача. Вавринка се възползва от първата си точка за пробив и поведе с 2:1. Федерер имаше два следващи шанса за рибрейк в четвъртия гейм, само че противникът му още веднъж съумя да се измъкне и затвърди пробива - 3:1. До края на частта нямаше повече благоприятни условия за пробив и Вавринка изравни резлутата в сетовете - 1:1.

1 set partout @stanwawrinka remporte le 2e set 6-4. https://t.co/c1KBnBWHIy | #RG19 pic.twitter.com/Q8gTrRTocF
— Roland-Garros (@rolandgarros) June 4, 2019 Двойна неточност на Вавринка в четвъртия гейм при 30:30 докара до първия брейнкпойнт в третия сет, само че Стан го заличи с мощен сервис. Последваха още две отлични точки за Вавринка, който изравни резултата - 2:2. В петия гейм Федерер се измъкна от 0:30, само че при 3:3 Роджър трябваше да обръща от 15:40 гейма, в който сервираше. Още първият брейкпойнт бе осъществен от Вавринка след непредвидена неточност на Федерер от комфортна позиция на мрежата и изглеждаше, че Стан е направил решаваща крачка към спечелването на третия сет.

When one shot is all you need...@stanwawrinka | #RG19 pic.twitter.com/nC0EvXokFO
— Roland-Garros (@rolandgarros) June 4, 2019 Федерер обаче съумя да върне пробива незабавно, изравнявайки за 4:4, а в десетия гейм се снабди с два брейкпойнта, които бяха с цената на сетболи. Вавринка съумя да се избави, а при 5:5 на собствен ред той притисна Федерер. Роджър отрази две точки за пробив, а негова лека неточност на мрежата можеше да се окаже съдбовна, само че първенецът от 2009 година въпреки всичко се измъкна и спечелилият от 2015 трябваше да сервира за влизане в тайбрек.

Another topsy-turvy set....@rogerfederer pulls out the third 7-6(5).

https://t.co/yYB43UaItT#RG19 pic.twitter.com/9eoPrbERO1
— Roland-Garros (@rolandgarros) June 4, 2019 Вавринка извърши задачата и фактически се стигна до тайбрек, който се разви по усета на Федерер. Роджър незабавно направи минипробив и поведе с 2:0, а не след дълго задатъкът му в резултата стана сразяващ - 5:1. Вавринка обаче не се отхвърли да се бори. Той взе идващите две точки, като при едната от тях направи смъртоносен ретур-уинър, откакто Федерер реши да излезе на мрежата на втори сервис. Роджър отговори с отличен сервис, при който Стан изкара ретура си в навън и това означаваше три следващи сетбола при 6:3. Вавринка редуцира задатъка на противника си на 5:6 благодарение на два блестящи начални удара. След това обаче Федерер вкара доста добър втори сервис, ретурът на Вавринка се спря в мрежата и сетът завърши.

Storm's a coming. Perfect time for a break.@stanwawrinka | @rogerfederer | #RG19 pic.twitter.com/2BQhjwWC8w
— Roland-Garros (@rolandgarros) June 4, 2019 В четвъртата част пред Федерер се откри златен късмет да вземе ранен задатък с пробив, само че 37-годишният деец не се възползва. Федерер пропиля 4 брейкпойнта в третия гейм, както и още един в петия. Федерер взе сервис-гейма си за 3:3, след което бе взето решение срещата да бъде краткотрайно прекратена, като към момента не е ясно по кое време ще бъде възобновена играта.

Roger de retour @rogerfederer atteint les demi-finales de Roland-Garros pour la première fois depuis 2012, grâce à sa victoire sur son compatriote Stan Wawrinka 7-6(4), 4-6, 7-6(5), 6-4. https://t.co/c1KBnCej78 | #RG19 pic.twitter.com/kP8quCyDE7
— Roland-Garros (@rolandgarros) June 4, 2019 Доиграването не продължи дълго. Двамата си размениха по един сервис-гейм, след което Федерер осъществя пробив при 4:4. Той се снабди с два следващи брейкпойнта при 15:40 и се възползва от втората опция. Десетият гейм се оказа и последният в дуела, само че Федерер трябваше да демонстрира най-хубавото от себе си, с цел да прекърши съперника си. Роджър показва арсенала си от майсторски осъществявания на мрежата и не разреши на Стан да се върне в борбата за сета и мача. Вавринка обаче не се даде без пердах, като отрази първия мачбол и даже си извоюва геймбол за 5:5.
Roger Returns @rogerfederer reaches his first Roland-Garros semi-final since 2012 in a gritty 7-6(4) 4-6 7-6(5) 6-4 victory over Stan Wawrinka.

https://t.co/yYB43UaItT #RG19 pic.twitter.com/UoRXYtG2jq
— Roland-Garros (@rolandgarros) June 4, 2019 Федерер обаче не трепна и се измъкна, след което се пребори за нов мачбол. В този десети гейм Роджър направи 2 двойни неточности, откакто в целия мач преди този момент нямаше нито една. И това обаче не попречи на носителя на рекордните 20 трофеи от “Големия шлем” да затвори дуела с третия си мачбол, гарантирайки си по този метод среща с може би най-големия си противник през годините Рафаел Надал.

СТАТИСТИКАТА НА МАЧА
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР