Роджър Федерер е най-добре платеният спортист в последните 12 месеца.

...
Роджър Федерер е най-добре платеният спортист в последните 12 месеца.
Коментари Харесай

Федерер изпревари Меси и Роналдо по пари заради пандемията

Роджър Федерер е най-добре платеният състезател в последните 12 месеца. Швейцарецът оглави класацията на " Форбс " със 106,3 млн. $ , като е получил $100 млн. от спонсори и 6,3 млн. от наградни фондове в шампионати. За първи път в историята тенисист е №1 в класацията, която се прави от 1990 година насам. Федерер изпревари Кристиано Роналдо и Лионел Меси, които бяха отпред в 3 от последните 4 години. Роналдо е втори със $105 млн. за последната година, а Меси, който бе отпред в миналогодишното нареждане, в този момент е на трето място със $104 млн. Спортистите са подредени съгласно приходите си преди налозите.

От " Форбс " показват, че пандемията от ковид е повлияла доста на приходите на спортистите и е една от аргументите Федерер да излезе отпред. Роналдо и Меси са спечелили общо 209 млн. $ за последните 12 месеца, само че това е с 28 млн. по-малко спрямо предходната година . Клубовете и на двамата - " Ювентус " и " Барселона ", понижиха доста заплатите в месеците, в които футболът бе спрян поради пандемията.

" Пандемията докара до понижение на заплатите на футболните звезди Меси и Роналдо и почисти пътя за тенисист да оглави класацията за първи път в историята. Роджър Федерер е съвършеното лице за фирмите, което води до невиждано портфолио от спонсори ", коментира редакторът във " Форбс " Кърт Баденхаузен.

Федерер е едвам деветият състезател, който оглавява класацията от основаването й до момента . Швейцарецът е спечелил 100 млн. $ от спонсорски контракти с общо 13 компании, отпред с Uniqlo, Credit Suisse и " Мерцедес ". Роналдо е получил $45 млн. от спонсори и от личната си марка CR7, а останалите 60 млн. са от заплати. Меси получава 72 млн. $ от " Барселона " и 32 млн. от спонсори.  Челната петица се добавя от Неймар ($95,5 млн.) и ЛеБрон Джеймс (88,2 млн.).

Спортистите в топ 100 са спечелили общо 3,6 милиарда $ за последните 12 месеца. Приходите им спадат с 9% спрямо предходната година, а повода още веднъж е пандемията от ковид, поради която елитният спорт бе спрян за повече от 3 месеца. В топ 100 влизат спортисти от 21 страни и 10 спорта . С най-вече представители - 35, отново е НБА. НФЛ е с 31, а футболът е на трето място с 14.

Състезателите по американски футбол обаче да единствените, чиито доходи нарастват - от 773 до 926 млн. Причината е, че НФЛ е минимум засегнатата лига от ковид поради това, че започва в края на лятото. За съпоставяне, бейзболната лига (MLB) бе наранена най-сериозно, а в топ 100 на най-добре платените спортисти влиза единствено един бейзболист - Клейтън Кършоу от " Лос Анджелис Доджърс ". В миналогодишната ранглиста имаше общо 15 играчи от MLB. От " Форбс " чакат пандемията да повлияе доста на класацията и следващата година, защото за момента единствено Бунедслигата и автомобилните серии НАСКАР са възобновени, само че се организират без почитатели.

За първи път от 2016 година в класацията има две дами - тенисистките Наоми Осака и Серена Уилямс. Осака е на 29-о място с 37,4 млн., като 34 млн. са от спонсори. Серена Уилямс е 33-а с 36 млн. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР