Роджър Федерер е 20-кратен шампион в турнири от Големия шлем!

...
Роджър Федерер е 20-кратен шампион в турнири от Големия шлем!
Коментари Харесай

Крал Роджър! Федерер взе №20 в Големия шлем след пет сета тенис красота с Чилич

Роджър Федерер е 20-кратен първенец в шампионати от Големия шлем! Най-великият в историята на играта стигна до юбилейния си трофей след изключителна петсетова тенис борба с достойния финалист Марин Чилич, приключила 6:2, 6:7(5), 6:3, 3:6, 6:1 за малко над 3 часа игра.

Очаквайте детайлности!

Роджър Федерер - Марин Чилич 6:2, 6:7(5), 6:3, 3:6, 6:1

В първия сет Федерер просто унищожи своя противник, взимайки го с 6:2 единствено за 26 минути игра. От самото начало Маестрото показва извънреден тенис, а противникът му започва нервно и с доста неточности. Федерер диктуваше съвсем всяко разиграване, а резултатът бе два бързи пробива и 4:0 за него. Хърватинът въпреки всичко съумя да се запише с два извоювани сервис гейма, само че фактът, че Федерер загуби едвам две точки на собствен начален удар в целия сет докара до скоростния му свършек.

Комфортен сервис гейм на Чилич за старт на втория сет подсказа, че във втората част няма да забележим сходно предимство на швейцареца. Световният №6 стигна и до първите си два шанса за пробив при 15:40 в идващия гейм. Прекрасният сервис избави Маестрото, който по-късно на собствен ред пропусна опция за брейк в маратонския трети гейм.

Чилич несъмнено понижи броя на непредизвиканите неточности и по-често успяваше да затрудни легендата. Все отново в два от идващите си три сервис гейма хърватинът още веднъж трябваше да отразява точки за пробив. Все отново се стигна до 5:4, а сервирайки за оставане в сета, Федерер направи две двойни неточности и при 30:40 даде сетбол на противника. Маестрото обаче не се пропука, а след два гейма на 0 се стигна до законосъобразен тайбрек.

В него изглеждаше, че Федерер е поел контрола, откакто извънреден бекхенд му донесе минипробив за 3:2. Само че той бе върнат мигновено с ретур уинър за 3:3. В следствие още един минибрейк за хърватина му обезпечи още два сетбола при 6:4. Първият бе отразен със сервиса на швейцареца, само че в следствие на своя начален удар Чилич се възползва от преимуществото и със смач уинър изравни резултата в сетовете. Третата част стартира равностойно, само че ФедЕкс нанесе удара си в шестия гейм, в който реализира пробив на 15 за 4:2. Той бе вкоренен, а по-късно още първият сетбол осъществен за 6:3.

Четвъртият сет стартира прелестно за рекордьора по извоювани трофеи от Големия шлем при мъжете. Той реализира ранен пробив, а по-късно имаше късмет да направи и още един за 3:0. Все отново Чилич се задържа в резултата, а по-късно изненадващо на фона на развиването на дуела, стигна и до първия си пробив, и то на 0, за 3:3. Маестрото оказа помощ с много неточности, само че и мощният хърватин се оправи чудесно.

Това не тормози Федерер, който опита да реализира рибрейк, само че пропусна опция по тази причина, а Чилич използваше точно чудесния си сервис.

В осмия гейм хърватинът още веднъж разчиташе на оръжията си, а швейцарецът изглеждаше все по-уязвим, което идваше значително и от намаления му % на вкаран първи сервис. При 15:40 Чилич имаше два шанса за пробив, които бяха отразени, само че след още две равенства, той стигна до трети и този път съумя да реализира брейка. В следствие не трепна, сервирайки за сета и след гейм на 0 вкара мача в пети съдбоносен сет.

Ситуацията изглеждаше сериозна за Федерер при започване на решителната част, откакто Чилич продължи да играе мощно и да цели линиите, а неточност от форхенд на Роджър даде късмет за пробив. Той бе избавен с мощен и доста рисков втори сервис, а по-късно още веднъж началният удар оказа помощ за отразяването и на втора опция.

Световният №2 обаче реагира чудесно и на собствен ред стигна до пробив при първия си късмет по тази причина във втория гейм. И идващият гейм бе сложен за любимеца, само че след тъждество той стигна до 3:0 и удобна преднина.

==

14 години изминаха откогато 22-годишният Федерер победи Марат Сафин за първата си купа в Мелбърн. За него дуела с Чилич е седми край (рекорд), а досега има пет трофея. Рекорд е и невижданият 30-и край от Големия шлем, който ще изиграе Маестрото. Той се трансформира и в петия най-възрастен финалист в Оупън ерата.

Статистиката е на страната на Федерер - той има 8 победи в деветте си мача против Чилич до този миг. Единственият триумф на хърватина обаче несъмнено е незабравим за него - на полуфиналите на US Open 2014, когато победи в три сета и в следствие се трансформира във втория хърватин в историята с купа от Големия шлем.

Развитието на мача следете с GONG.BG!
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР