Родителят - по Монтесори у дома 26 деца започват наесен

Родителят - по Монтесори у дома 26 деца започват наесен ...

Първата паралелка Монтесори влиза в първи клас.

Родителят - по Монтесори у дома

26 деца започват наесен училище в първата у нас Монтесори паралелка в общинско училище. Тя се разкрива в СУ „Св. Св. Кирил и Методий”. В момента в България има само две учебни заведения, които прилагат този подход в Бургас и София, но частни.

Днес първите четирима начални учители и директорката на СУ „Св. св. Кирил и  Методий” Таня Николова получиха дипломите си за завършено 10-месечно обучение как да прилагат принципите на Монтесори в предучилищна възраст. Те веднага започват и следващ курс, за да усвоят също как да ги проектират  в следващата възрастова група в училище.

Това е огромно предизвикателство, призна зам.-кметът по образованието Стефан Стоянов. И припомни, че първата група започна да се обучава преди 2 г.

„Тогава не знаехме какво ще се случи в първите 5 детски градини. Днес, след третия курс, имаме над 70 Монтесори педагози в 6 детски градини с допълнително  обучен помощен персонал и над 600 деца, които работят ежедневно по Монтесори педагогиката - каза Стоянов. - Изключителният  успех на програмата от гледна точка на напредване на децата с материала, справяне с агресията, спокойствие в стаята ни даде кураж, че има смисъл да продължим и в основното образование”.

Междувременно две учебни заведения направили заявка, че също искат да въведат системата – СУ „Св. св. Кирил и Методий” и „Екзарх Антим I”. Решението е стартът да бъде в училището в район „Западен”. То вече е подало документи в МОН и да получи статут за иновативно.

„Смисълът от такива нововъведения в нашата система е да има разнообразие, различни гледни точки. И така, използвайки различни инструменти, да подобряваме образователната система. Опитът с Монтесори педагогиката в Пловдив ни дава ясен знак и ,че можем с бързи темпове една толкова тромава система да я подобряваме качествено. Монтесори е само един от начините за това”, уточни Стефан Стоянов.

Мирела Черняева е една от началните учителки, които първи ще приложат Монтесори в обучението на първолачета в СУ „Св. св. Кирил и Методий”. Тя е от 3 г. преподавателка там.

„Първо разбрах, че като учител е много важно да разбираш децата. Сега осъзнавам  колко е важно и децата да разбират мен. С голяма любов правя стъпката напред. Всяко ново начало е трудно, истинско, красиво. Много ми харесва отношението към децата, на което тази система учи, и свободата, която дава и на тях и на педагога”, каза Мирела Черняева.

Тя, колежките й Донка Вълканова, Албена, Фиданска, Веселина Георгиева и директорката Таня Николова са минали 400 часа подготовка в обучителния курс, от които 200 практика.

За първи път групите се отварят и за външни лица. Не искаме да пазим постигнатото, а да разширяваме общността, каза Стефан Стоянов. Закова в квалификациите, водени от Нов български университет, се включват и педагози от частни детски градини, дори софийски.

„Тръгнахме с идеята, че след детската градина родителите трябва да имат шанс обучението на децата им да продължи по Монтесори. Но се оказа, че ще има  още ползи. Учителите се презаредиха и избегнаха прегарянето”, каза Таня Николова. Преподаватели с по 20 г. стаж по класическата система решили да променят подхода, защото и децата вече са различни.

Класната стая на Монтесори паралелката ще предложи специална среда, в която ще се работи на маси по групи в различни зони и на килима на земята. Пред стаята всеки ученик ще има личен шкаф. Занятията ще са от  8.30 до 16.30 ч. Ще избегнем след това вкъщи да се пишат и проверяват домашни, а тежките раници с учебниците ще стоят в училище, каза директорката.

Училището прави опитно поле, в което ще се преподава предприемачество и „Околен свят”, след като още преди година направи  външна класна стая. Готви и още един кабинет – природо-исторически, в който децата ще работят в зони и сами ще подреждат експонатите, като това ще е част от работата по предметите „Човек и общество” и „Човек и природа”.

Приемът в  Монтесори паралелката ще става по общите правила на електронната система. /Марица.бг

Източник: marica.bg