Родителството е трудна работа. От една страна имаш самите деца,

...
Родителството е трудна работа. От една страна имаш самите деца,
Коментари Харесай

Защо е важно децата да бъдат себе си

Родителството е сложна работа. От една страна имаш самите деца, а от друга безчет объркващи, даже спорни препоръки, за това по какъв начин да ги отгледаме щастливи, съумели и независими:

* Любов, само че без галене: децата би трябвало да се усещат обичани, само че да знаят какво е провал;

* Насърчаване, само че без стрес: живеем в конкурентен свят, само че в случай че сте прекомерно амбициозни родители, децата могат да се депресират;

* Хвалене, само че с мярка: фокус върху усилието, не достижението, обаче внимавайте и по какъв начин хвалите;

* Окуражаване на извънкласни действия: те оказват помощ на детето да се развива и да открива гениите си, само че без да прекалявате;

* Използвайте нови технологии: не можете да се преборите с технологиите, обаче те могат да лишат децата от значими обществени умения.

Уменията на бъдещето

Адам Грант, професор от Университета в Пенсилвания, пък счита, че всички тези препоръки нямат значение без най-важното нещо, на което би трябвало да научим децата си: по какъв начин да бъдат изобретателни и да употребяват въображението си – това е едно от най-важните умения на бъдещето, съгласно него.  Децата постоянно са окуражавани да реализират резултати, а не да основават. Практиката усъвършенства, само че с повторение на остарялото не се основава нищо ново, споделя още той.

Но дали пък това, което е най-важно за децата е да схванат кои са и по какъв начин да бъдат такива, каквито са? Ако значи да трансформират света за по-добро – ужасно. Ако това значи да следват утъпкана пътека, с цел да станат учители, инженери или фризьори – също ужасно. Най-впечатляващите хора са тези, които са разкрили какво обичат да вършат, и го вършат с доста обич. Това е вдъхновяващо. А в едно общество има потребност от всевъзможни хора, само че щастливи такива, с цел да може то да действа нормало – и всички са значими, освен иноваторите и освен тези, които трансформират света.

В опитите си да открием формулата за триумф, забравяме да научим децата на едно от най-важните неща – грижата за другите. А хора, които не отделят време за другите, пропущат да опознаят една доста огромна част от себе си, тъй като грижата за някой е развой на личностно израстване и развива една доста друга, човешка страна в нас.

Преживявания, а не движимости

Може би родителите би трябвало да разрешат на децата да пробват повече нови неща, да претърпяват, и да изместят фокуса си от това какъв би бил резултата. Като родители, ние можем да създадем живота, който желаеме детето ни да има, само че това може би не е животът, който детето желае.

Според исландския актьор Олафур Елиасон, родителите би трябвало да поддържат децата и да им оказват помощ да имат вяра в себе си, на първо място. Също по този начин, в случай че се тревожат по-малко за това какво ще учи детето, ще се радват повече на това да бъдат родители.

За креативността

Какво значи кретивност за едно дете на 3-6 години? Тя не значи да рисуват, да сторят с лего или да изрязват всякакви форми – тя значи детето да прави връзка сред неща, кито нямат общо между тях.

Инфо: Академия за родители

Източник: diana.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР