Родителите трябва да отглеждат децата си в естествена среда, която

...
Родителите трябва да отглеждат децата си в естествена среда, която
Коментари Харесай

Едва половината от болните от астма в България са диагностицирани

Родителите би трябвало да отглеждат децата си в естествена среда, която не е стерилна, с цел да избегнат появяването на астма. Това сподели пред БНР доцент Мария Стаевска, шеф на Клиниката по алергология на Университетска болница „ Александровска “, при старта на осведомителната акция „ Стоп на астмата “.

Лице на самодейността е българският плувец Петър Стойчев:

„ Движението е значимо освен за профилактиката на астма, само че и за общото здраве на организма. Чрез спорта се усъвършенства виталният потенциал на белия дроб, усъвършенства се кръвообращението “.

Едва половината от болните от астма в България са диагностицирани. Това се дължи най-вече на ограничавания достъп до експерти. Между 50% и 75% от диагностицираните у нас имат лека астма, а 10% са с тежка форма на заболяването. 339 млн. хора по света страдат от болестта, а 1000 души дневно умират.

У нас се организира инхалаторна терапия на европейско равнище, а по Здравна каса има към този момент заплатени три съвременни биологични лечения.

„ Лечението е с противовъзпалителни средства. Неоправдан е страхът у пациентите от инхалаторните кортикостероиди “, акцентира доцент Стаевска.

Астмата може да се избегне, в случай че майките раждат естествено и в случай че до първата си година бебето не приема антибиотик. Рискови фактори за астмата са нечистият въздух и тютюнопушенето.

От 20 до 23 май в Александровска болница ще се проведат безвъзмездни проучвания на дишането. До 25 септември в шест града в страната – София, Пловдив, Плевен, Бургас, Русе и Варна, ще има разнообразни начинания, свързани с националната пациентска акция „ Белодробно здраве във всички политики ", като задачата е обществото да бъде осведомено за заболяването. 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР