Родителите трябва да носят наказателна отговорност за т. нар. ранни

...
Родителите трябва да носят наказателна отговорност за т. нар. ранни
Коментари Харесай

Красимир Вълчев: Родителите трябва да носят наказателна отговорност за ранни бракове на децата

Родителите би трябвало да носят наказателна отговорност за така наречен ранни бракове на децата им, уточни министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. Той посочи, че сега има състав на Наказателния кодекс, в който се показва, че в случай че едно лице склони малолетно към брак, предстои на наказателна отговорност, само че не и родителите.

Министърът дефинира казуса като " една от най-трудните задания " при обгръщането на децата в просветителната система.

" Във всички случаи родителят носи отговорност за бъдещето на детето. Правото на обучение на детето е обвързване на родителя. Факт е, че ранните бракове стават със единодушието, в случай че не и под давление на родителите, и моето персонално мнение е, че тази наказателна отговорност би трябвало да се носи от тях ", сподели още Красимир Вълчев, представен от Българска телеграфна агенция.

По думите му казусът е и обществен, а в основата му са културни характерности. Той означи, че прокуратурата се е активизирала в тази посока през последната година, само че все пак триумфът е непълен.

Според него за решение на казуса с ранните бракове правото на обучение би трябвало да бъде сложено на по-високо равнище в йерархията от права.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР