Родителите трябва да носят наказателна отговорност за т. нар. ранни

...
Родителите трябва да носят наказателна отговорност за т. нар. ранни
Коментари Харесай

Родителите трябва да носят наказателна отговорност за т. нар. ранни бракове на децата

Родителите би трябвало да носят наказателна отговорност за така наречен ранни бракове на децата им. Това сподели пред публицисти в Пещера министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.Той посочи, че сега има състав на Наказателния кодекс, в който се показва, че в случай че едно лице склони малолетно към брак, предстои на наказателна отговорност, само че не и родителите.

Министърът дефинира казуса като "една от най-трудните задания " при обгръщането на децата в просветителната система. "Във всички случаи родителят носи отговорност за бъдещето на детето. Правото на обучение на детето е обвързване на родителя. Факт е, че ранните бракове стават със единодушието, в случай че не и под давление на родителите, и моето персонално мнение е, че тази наказателна отговорност би трябвало да се носи от тях ", сподели още Красимир Вълчев.

Това е въпрос на диалози, тъй като не става дума единствено за приемането на сходно решение, само че и за опцията да бъде дейно приложено, уточни министърът. По думите му казусът е и обществен, а в основата му са културни характерности. Той означи, че прокуратурата е активизирала старания в тази посока през последната година, само че все пак триумфът е непълен. Според него за решение на казуса с ранните бракове правото на обучение би трябвало да бъде сложено на по-високо равнище в йерархията от права.

Министърът на образованието през днешния ден е на работно посещаване в гр. Пещера, където се беседва с шефове на учебни заведения и детски градини, учители, представители на синдикални организации и на локалната администрация. Вълчев посочи, че това е 55-ата община в страната, където е провел сходни срещи, с цел да се запознае на място с процесите в просветителната система и проблемите й. Утре той ще посети Панагюрище.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР