Родителите се оказаха в основата на проблема за недостига на

...
Родителите се оказаха в основата на проблема за недостига на
Коментари Харесай

Фандъкова обвини родителите за недостига на детски градини

Родителите се оказаха в основата на казуса за дефицита тук-там в детските градини. Това стана ясно в сряда от думи на столичния кмет Йорданка Фандъкова, заяви " Медиапул ". Тя акцентира, че e имало действителен късмет казусът да се реши още през 2018 година, само че тогава наставнически организации прокарали корекция за понижаване на броя на децата в група и незабавно оставили 3000 деца без забавачница. Едва, в четвъртия си мандат Фандъкова най-накрая изкара величествен проект за 67 нови детски градини в столицата до 2023 година, които да разкрият 282 нови групи и по този начин да обезпечат нови 6400 места. Кметът обаче още веднъж се застрахова, че осъществяването на задачата ще зависи единствено от взаимното ѝ партниране с районните кметове.

Поправката: По-малко деца в група

" Стартирахме със 33 000 места в детските градини през 2006 година. През 2018 година към този момент имахме 49 000 деца в детските градини и най-малък дефицит. При такива данни, който и да е началник не може да не си направи извод, че в действителност с доста дребни старания дефицитът ще бъде преодолян. Тогава бе направена една смяна по искане на родителските организации. Намали се сензитивно броят на децата в групите, това единствено по себе си е позитивно, несъмнено, че е по-добре да са по-малко деца в групи, само че в края на краищата по този метод останаха към 3000 деца внезапно, отвън детските градини ", описа Фандъкова.

Дори и в сряда, обещавайки нови 67 детски градини за 3 години, кметът предизвести, че това ще се случи, единствено в случай че ѝ партнират районните кметове.

" Тази задача за новите детски градини може да бъде изпълнена единствено взаимно сред мен и районните кметове. Полза от тях имат децата на София ", застрахова се Фандъкова. От месеци насам тя трансферира казуса към регионите градоначалници и повтаря, че им е упълномощила да намерят нови места за градеж на детски градини.

" Всеки, който е подготвен с планове терен, готовия план, позволение за строителство и определен реализатор, ще получи незабавно финансирането, с цел да стартира строителството ", показва тя.

Къде се строи?

Фандъкова посочи, че сега в столицата се строят 12 нови здания, като столичният кмет чака предварително през ноември да стартира строителството на още три - в " Горна Баня ", " Възраждане ", Сеславци плюс още четири, където се вършат разширения с откриването на нови групи. През 2021 година се възнамерява да се построяват общо 31 нови заведения. Най-много нови здания ще бъдат построени в регион " Лозенец " – 8 здания, в " Младост " – 7 и във " Витоша " – 6.

От думите ѝ стана още ясно, че задачата е с новите детски градини да се обзет децата от 3 до 6-годишна възраст, само че " не забравяме и за яслените групи, като все още има 8 плана за независими ".

Фандъкова уточни, че се плануват нови обекти във всички 24 региона на София.

" Анализирахме доста добре неналичието на детски градини в другите региони и данните демонстрираха, че най-големи проблеми има в " Триадица ", " Лозенец " и " Средец ". Там има проблем и с намирането на терени. Точно заради тази причина към този момент е призната една доста желана смяна от мен - детски градини да могат да се отварят във към този момент издигнати здания - жилищни и нежилищни, които дават отговор на всички условия за детски градини и ясли ", сподели още Фандъкова.

По последни данни дефицитът тук-там в градина, за децата от 3 до 6 годишните, е 2281. Недостигът тук-там за децата в ясла е 6644 места. За цялостното довеждане докрай на 31 нови детски градини до 2022 година ще бъдат изхарчени 93.8 млн. лева За останалите следва бюджетът да се прецизира.

Компенсации

Очаква се от 1 януари 2021 година децата на възраст от 3 до 6 години, които не са признати в детска градина, да получават отплата, съобщи зам.-кметът по обучение в Столичната община доцент Тодор Чобанов.

" Няма да се дават пари на калпак, ще има механизъм, по който родителят ще потвърждава, че е направил някакви дейности било то в частни учебни заведения и школи, и други форми, само че ще би трябвало да има документи. Очаква се разплащателната организация да е общественото министерство. За момента сумата, която се чака да се планува е размерът за издръжката на едно дете в детската градина, която е малко над 300 лева ", уточни той и добави, че с новия закон за държавния бюджет издръжката може да се увеличи.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР