"Родителите от заможни семейства, които не искат да получават детски

...
"Родителите от заможни семейства, които не искат да получават детски
Коментари Харесай

Сачева разкри кой ще получава детски надбавки

"Родителите от заможни фамилии, които не желаят да получават детски добавки, няма да получават наложително, просто няма да подават заявление ", това съобщи общественият министър Деница Сачева във Велико Търново, като от думите й стана ясно, че с цел да получат детски фамилиите ще би трябвало да подават експлицитна молба за това.

В същото време родителите, които пък желаят да получават детски, а отпадаха поради надвишаване на прихода с 1-5-10 лева сега за тях ще бъде открито надалеч по-справедливо решение. Получаването на добавките ще се случва със заявление, прецизира в..

И до момента родителите подаваха молба – декларация в Агенцията за обществено подкрепяне, само че до в този момент се вземаше поради и подоходния критерии, който от 2021 година отпада. Досега те се изплащаха в цялостен размер, в случай че приходът на член от фамилията е до 410 лева При приход от 400 лева до 510 лева се изплащаха 80 % от размера на помощта.

Размерът на надбавките за фамилии с едно дете – 40 лева, за фамилии с две деца – 90 лева, за фамилии с три деца – 135 лева Помощта ще обхване 1 200 000 деца.

Сачева, разяснява още, че министерството не раздава пари, а дава права на всички родители да бъдат подкрепени от страната.

Размерите на помощите за деца се дефинират със Закона за държавния бюджет на страната за съответната година и се финансират напълно от държавния бюджет.

От 250 на 300 лв. се усилва помощта за първолаци и осмокласници следващата година, сподели още министърът на труда и обществената политика. Като и тази помощ ще се отпуска без значение от приходите на родителите през идната година.

"Помощта за 8 клас я въведохме тази година поради коронакризата и поради това, че много деца, които успяхме да върнем в клас,за страдание Коронавирус рецесията повлия на тези резултати и трябваше да има спомагателни тласъци, с цел да можем да предотвратим отпадането на възпитаници след 7 клас ", изясни Сачева.

15 милиарда лева е бюджетът на държавното публично обезпечаване за 2021 година В него се планува 300 лева минимална пенсия, 1440лв. да е тавана на оптималната пенсия, включително влиза и 5 % нарастване по швейцарското предписание от юли и 50-те лева,които ще се дават до края на март.

"Средствата, които обявихме, че ще дадем в размер на 120 лева еднократно на тези, чиято пенсия е от 300.01 лева до 369 лева са планувани в обществените разноски, сподели Сачева.

Бюджетът за обществени разноски е към 2 милиарда лева, като нарастването по отношение на м.г. е с 653 млн. лева, обясни още общественият министър.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР