Родителите, осиновили дете до 5-годишна възраст, ще получат 1 година

...
Родителите, осиновили дете до 5-годишна възраст, ще получат 1 година
Коментари Харесай

Гласуваха една година отпуск за родители, осиновили дете до 5-годишна възраст

Родителите, осиновили дете до 5-годишна възраст, ще получат 1 година отпуск. Това гласоподава на първо четене през днешния ден Народното събрание по време на разглеждането на измененията в Кодекса на труда. 

Народните представители гласоподаваха идентични размери за двамата родители на отпуските при осиновяване на деца до 5-годишна възраст - 365 дни от деня на предаване на детето за осиновяване.

Промените плануват още погашение на идентичен размер на парично обезщетение от държавното публично обезпечаване в размер на 90 на 100 от среднодневния застрахователен приход на осиновителя за предходните 24 месеца.

В претекстовете на законопроекта е записано, че главните цели на измененията са да гарантиране равни права на хората, които осиновяват деца до 5-годишна възраст.

В в този момент настоящата нормативна уредба са уредени три типа отпуски при осиновяване на дете: отпуск заради осиновяване - в размер на разликата от възрастта на детето в деня на предаването му за осиновяване до приключване на периода за полагащия се отпуск за раждане (чл. 163, алинея 6 от КТ), отпуск за развъждане на дете до 2-годишна възраст (чл. 164 от КТ) и отпуск при осиновяване на дете от 2- до 5-годишна възраст (чл. 164б от КТ).

Вносителите от Министерски съвет смятат, че тези промени ще спомогнат за подобряването на нужната родителска грижа и фамилна среда за развъждане на децата, както и за повишение на мотивацията на хората да осиновяват деца.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР