Родителите на загиналия преди дни в Хималаите алпинист Иван Томов

...
Родителите на загиналия преди дни в Хималаите алпинист Иван Томов
Коментари Харесай

Родителите на загиналия алпинист Иван Томов събират пари, за да приберат тялото му в България

Родителите на починалия преди дни в Хималаите планинар Иван Томов набират пари, с цел да може тялото му да бъде свалено и превозено в България. На 16 май Томов изкачи връх Лхотце и стана вторият българин (след Христо Проданов), стъпил на този осемхилядник без помощта на спомагателен О2. На слизане от върха, обаче, 35-годишният русенец умря от височинна болест. От компанията - уредник на експедицията са съобщили на родителите му, че за това ще бъдат нужни към 70 хиляди $.

"Обещаха ни да го смъкнат най-малко до втори лагер (в момента тялото му е в региона на Лагер 4 - бел.ред.) и по тази причина в нас се възпламени една вяра - да съберем някаква част, някаква сума да им предложим, с цел да може след това с вертолет да го закарат в Катманду. Мисля, че всеки един родител би желал детето му да е до него... Да го погребем по нашите си обичаи, християнските, да не остане там, в тия скали... хвърлен... " - сподели пред БНР Юрий Томов, татко на починалия планинар. Той увери, че в случай че времето не разреши провеждането на акция по събаряне на тялото от Лагер 4, парите ще бъдат дарени за щедрост.

"Не, тъй като ми е наследник, само че това беше един доста заслужен, доста добър човек, непретенциозен. Мисля, че той, както и Боян (Петров - бел.ред.) въпреки всичко способстваха с нещо за нашата страна и мисля, че заслужават почитание... Една последна респект. Ако е допустимо. "

Ако желаете да помогнете, можете да преведете пари на следната банкова сметка, на името на Юрий Любенов Томов:

IBAN: BG58BPBI79211043088601 в български лв., ЮРОБАНК И ЕФ ДЖИ-РУСЕ
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР