Родителите на починало от упойка момче търсят справедливост. Те ще

...
Родителите на починало от упойка момче търсят справедливост. Те ще
Коментари Харесай

Родителите на починало 14-годишно момче след поставена упойка искат справедливост

Родителите на умряло от анестезия момче търсят правдивост. Те ще апелират условните присъди на лекаря, виновен за гибелта на сина им.

През юни 2016 година доктор Валентин Павлов оперира 14-годишния Алекс под цялостна анестезия в своята стоматологичната клиника в Перник. Той обаче не осведоми родителите за рисковете от интервенцията. След слагане на упойката детето умира. Само антидот е могъл да помогне, само че с подобен в клиниката не са разполагали. Момчето е закарано прекомерно късно в „ Пирогов”, без витални индикатори.

Според движимостите лица, в случай че се приложи антидота, който не е бил разполагаем, смъртността се свежда до 5%. Ако не се приложи смъртността е 100%, разяснява случая Румяна Арнаудова.

„ Дентролен” не е позволен за употребен в България, има го единствено в няколко лечебни заведения в България, няма по какъв начин да бъде употребен в доболнична помощ. Всяка една инхалационна упойка може да докара до отключване, всяка една във всяка една болница, във всяко едно лечебно заведение. Това не е алергична реакция – да те изпрати на легло пациента и да се предвиди”, споделя доктор Владимир Павлов пред БТВ.

Според прокуратурата Спешна помощ е била извикана прекомерно късно, а пристигналата кола за спешна помощ е била без нужната инсталация. Софийският градски съд постанови условна присъда 3 години отнемане от независимост с 5 години изпитателен период, през които доктор Павлов не може да упражнява специалността си. Със същата присъда са и брачната половинка му Венета Павлова и доктор Йонна Филипова от клиниката.

Това не е лекарска неточност, това е закононарушение, счита майка на Алекс. По думите ѝ никой не им е обяснил за рисковете от упойката. "Условната присъда е насмешка, ще апелираме ", разяснява бащата на умрялото момче Валери Захариев.

Адвокатът на фамилията разяснява, че към момента не е ясно за какво екипа от клиниката в Перник не е потърсил незабавно антидота „ Дентролен”.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР