Родителите на починалата от левкемия поради отказано финансиране за лечение

...
Родителите на починалата от левкемия поради отказано финансиране за лечение
Коментари Харесай

Родители на починало от левкемия момиче осъдиха МЗ и НЗОК

Родителите на умрялата от левкемия заради отказано финансиране за лекуване в чужбина Габриела Йорданова на 5 година от Русе – Петър и Росица, осъдиха наново Министерството на здравеопазването (МЗ) и Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК) за общо 100 000 лв.. Това оповестява профилираният уебсайт " Право и здраве ".
Решението на състав на административния съд в Пловдив с ръководител Мариана Михайлова отпреди дни е второ, откакто през 2016 година, Върховният административен съд (ВАС) отменил първото заради нередовности в исковата молба и върнал делото за наново разглеждане в Пловдив от различен състав на същия съд.
Делото, което родителите на Габи завели против Министерство на здравеопазването и НЗОК, като приемник на Фонда за лекуване на деца, който пък отчасти е наследил активността на център „ Фонд за трансплантации ” е по Закона за отговорността на страната и общините и по Закона за отбрана от дискриминация. Случаят с умрялата от остра левкемия Габи е индикативен, защото поради закъснение и последвал отвод за финансиране на лекуването в чужбина, момиченцето умира.
5-годишната Габриела Йорданова умряла на 3 септември 2012 година в Италия след направена интервенция по присаждане на костен мозък. Детето въпреки всичко отпътувало в чужбина, само че с помощта на даренията на стотици българи. Заради чиновническия отвод за финансиране, момиченцето отишло прекомерно късно в Италия и лекарите там не съумели да го спасят.
Мотивът за отхвърли за държавно финансиране на лекуването бил, че Габи има по-голяма сестра и че сред двете деца има цялостна съгласуемост, тъй че интервенцията можела да се направи и в България. В същото време обаче от фонда дали пари на две други заболели деца за лекуване в чужбина, макар че случаите им били аналогични с този на Габи. След гибелта на детето си родителите завели дело за дискриминация, което спечелили.
По време на второто дело в Пловдив била разпитана бабата на умрялата Габи. Тя споделя, че внучка ѝ била родена през 2007 година и когато била на годинка и половина се разболяла от остра лимфобластна левкемия. Била подложена на химиотерапия, само че през 2011 година получава рецидив. Бабата се грижела за по-голямата сестра на Габи, до момента в който майката била в болница с по-малкото дете, а бащата нонстоп карал такси, с цел да изкара пари. Според бабата тъгите на родителите да гледат по какъв начин гасне детето им и да не могат да му оказват помощ, били големи. След гибелта на Габи се разболял и татко ѝ, който даже изпаднал в кома, се споделя в показанията на бабата.
Решението на Административния съд в Пловдив не е дефинитивно и може да бъде обжалвано пред Върховен административен съд.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР