Родителите на Мехмед, който бе изоставен на паргинг до Централна

...
Родителите на Мехмед, който бе изоставен на паргинг до Централна
Коментари Харесай

Драмата с бебето, изоставено в Пловдив, е покъртителна

Родителите на Мехмед, който бе зарязан на паргинг до Централна гара в Пловдив, към момента не са потърсили детето си. Според съседи бащата въобще не се е прибирал, откакто е излязъл от ареста, оповестява "Трафик ".

Той е бил издирван неведнъж от обществени служащи. Майката пък е декларирала, че няма желание да се грижи за бебето си, само че не е попълнила декларация, с цел да бъде вписано то в регистъра за цялостно осиновяване. Другите близки на фамилията също не желаят да поставят грижи за него.

Ако не се откри майката, с цел да подпише декларация, би трябвало да изтече 6-месечен период, преди детето да бъде вписано в регистъра, изясни шефът на Агенция "Социално подкрепяне " Надя Танева. Това гласят законовите разпореждания.

Припомняме, че Мехмед бе открит на 24 април на паркинга на Централна гара. Майката Галя го бе изоставила заради финансови аргументи. Тя решила да избяга в родното си село, откакто изоставила Мохамед, само че преди този момент се върнала да види дали детето е там. Побягнала, откакто видяла полиция на мястото.

След като полицията популяризира фотографията на бебето, в Четвърто районно се е появил жител, който е разпознал детето от репортажи в медиите. То е родено на 28 декември 2018 година в Пловдив. Майка му Галя е от село Обручище, Стара Загора, а татко му Григор от Аджисана в Пловдив. Галя има още едно дете на 4-5 години, което също е било изоставено.

Галя също бе арестувана, а по-късно - освободена от ареста против подписка. Повдигнато й е обвиняване, че е оставила без контрол детето си, като с това е основала заплаха за физическото и психическото му здраве. Жената е отпътувала за Стара Загора, където живее майка й. Бабата на Мехмед твърди, че щерка й няма потенциал да се грижи за децата си. Самата тя отглежда другото й 5-годишно дете.

Междувремено дребният Мохамед бе изписан от болничното заведение и е настанен в приемно семейство, малко след Великденските празници.

В диалога си с наш кореспондент шефът на "Социално подкрепяне " Надя Танева посочи още, че мярката, в последно време определяна като "отнемане " на дете, би могла да бъде подхваната в строго избрани от закона случаи.

"За всички деца има няколко ограничения за протекция. Първата е да потърсим разширения фамилен кръг. Детето би могло да се настани при околните с мярка за протекция по Закона на протекция на детето, откакто има правосъдно решение. Ако няма искащи близки и родственици, идната мярка е приемно семейство.

Ако биологичните родители подпишат пред нотариус декларация в наличието на обществен служащ, че няма да се грижи за това дете, то се вписва в регистъра за цялостно осиновяване ", изясни тя.

Тя добави, че приемната грижа би могла да бъде краткотрайна мярка. В тези случаи обществените служащи, дружно с биологичното и приемното семейство, се намират в непрекъсната връзка. След това детето се реинтегрира в фамилията.

Преди на детето да бъде наложена мярка за протекция, всичко това минава през полицията. Действията се подхващат чрез полицейска мярка, работи се с екип от експерти. Това няма по какъв начин да се случи без да пита, посочи Танева.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР