Родителите на бозайниците с по-големи мозъци обикновено поделят грижите по

...
Родителите на бозайниците с по-големи мозъци обикновено поделят грижите по
Коментари Харесай

Любопитен факт: Бозайниците, отглеждани от бащите, имат по-големи мозъци

Родителите на бозайниците с по-големи мозъци нормално поделят грижите по развъждането на потомството, заяви Юнайтед прес интеренешънъл. Същото проучване сподели, че бозайниците с максимален репродуктивен триумф нормално получават помощ от небиологични родители.

 
Учените от университета в Цюрих са анализирали данни за държанието на родителите, размера на мозъка и фертилитета на 478 типа бозайници, измежду които лъвове, мишки, сурикати, маймуни. Резултатите демонстрират, че другите типове родителска поддръжка способстват за друг постепенен прогрес. Учените потеглят от хипотезата, че за увеличението на размера на мозъка са нужни нови източници на сила и майките би трябвало да са постоянни и да се усещат сигурни.
 
" И възпроизвеждането, и мозъчната тъкан са доста скъпи откъм сила. Един метод за женските да понижат изразходването й е като я разпределят върху други посредством разделение на грижите ", изясни Сандра Хелдстаб от екипа.

 
Тъй като поддръжката на бащата е по-стабилна и на нея може да се разчита повече, тя може да се свърже с увеличение на размера на мозъка.
 
Хората се отличават и с огромния мозък , и с огромната репродуктивност. Вероятно това комбиниране е реализирано рано в еволюционната история посредством постоянна и надеждна помощ както от родственици, по този начин и от останалите в групата.-->

 
Роднинската поддръжка не е единственият източник на сила за постепенен прогрес . Промени в храната, като прибавянето на сладководни ракообразни, също може да са дали повече сила, нужна за еволюиране на по-голям мозък.

И още:
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР