Родителите на 6-годишната Мария Иванова, която се бори за втори

...
Родителите на 6-годишната Мария Иванова, която се бори за втори
Коментари Харесай

НЗОК не плати лекарства за 14 000 лв. на онкоболно дете в критично състояние

Родителите на 6-годишната Мария Иванова, която се бори за повторно с левкемията, получиха фактура за близо 14 000 лв. за два медикамента, употребявани при лекуването на дъщеричката им в детската онкохематология в Университетската болница " Царица Йоанна " в София.

Малката Мими е родена със Синдром на Даун, а през 2017 година се разболява от левкемия. Лекарите съумяват да реализират ремисия, само че преди няколко месеца злокобното заболяване се завръща. През април момиченцето е признато в ИСУЛ. Лечението на Мими постанова използването на два медикамента - " Винкристин " и " Онкаспар ", които не са в листата с лекарствени артикули , които НЗОК заплаща по реда на Наредба №10.

На 25 април майката на Мими - Надя Мирчева подава молба в касата да бъдат заплатени медикаментите, които са вливани на детето й. Подписва декларация, че има дарителска сметка, което значи, че те ще се платят със парите събрани в нея, а в случай че са нужни още, НЗОК ще ги даде. Вливанията обаче завършват, а решение на касата няма. Така болничното заведение няма различен избор с изключение на да изиска парите от фамилията, изяснява началникът на отделението проф. Добрин Константинов.

Така родителите на Мими получават фактура на стойност 13 844 лв. за закупените и употребявани при лекуването й лекарства.

От Здравната каса обясниха пред bTV, че при кандидатстването майката не e показала всички документи. След като се събрали, се поискало и мнение на специалисти. Затова и до през днешния ден не е взето решение дали тези пари ще бъдат платени от страната.

Междувременно от Надя Мирчева е поискано да заявява, че не желае да се употребяват пари от дарителската сметка за заплащане на медикаментите.

" Изпратих декларация, че по подаденото заявление от 25 април т.г. няма да вземам участие със лични средства или със средства, набрани по дарителски сметки. Смятам, че страната би трябвало да поеме лекуването на щерка ми и идната трансплантация във всяка една страна-членка на Европейски Съюз ", безапелационна е майката.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР