Родителите на 13-годишно дете, обвинено в убийството на 10 души

...
Родителите на 13-годишно дете, обвинено в убийството на 10 души
Коментари Харесай

В Сърбия започна процес срещу виновниците за масовите убийства от май 2023 г.

Родителите на 13-годишно дете, упрекнато в убийството на 10 души при пукотевица в учебно заведение в Сърбия предходната година, бяха изправени пред съда в столицата Белград.


Клането през месец май предходната година – и втората всеобща пукотевица ден по-късно от различен нападател – раздрусаха балканската нация, поставяйки началото на огромни антиправителствени демонстрации.

Тийнейджърът, който в този момент е в психиатрична болница, простреля девет свои съученици и охранител в белградското си учебно заведение с оръжията на татко си.

Прокурорите настояват, че бащата е обучил момчето да стреля, не е обезопасил вярно оръжията и боеприпасите си и е разрешил на сина си да скрие револвер и 92 патрона в раницата си, които по-късно е употребявал при стрелбата.

Той е упрекнат и в " тежко действие срещу общата сигурност ", а майката е упрекната в нелегално владеене на муниции.

„ Очаквам легален и обективен развой, в края на който съдът ще осъди обвинените за закононарушенията против тях “, сподели основният прокурор Ненад Стефанович пред РТС.


И двамата родители се признаха за почтени по обвиняванията, съгласно телевизионния оператор.

Прокурорите повдигнаха обвинявания и против ръководителя на сръбски клуб по пукотевица и инструктор за предоставяне на подправени показания.

Момчето е било на 13 години по време на нападението, което го прави неподсъдим по сръбското законодателство.

Процесът ще се организира при закрити порти, заяви съдът през днешния ден, като не разреши на пресата и обществеността да участват на процеса.

Решението беше денонсирано от Ирина Борович, юристът, представляващ родителите.


„ Надяваме се, че съдът ще преразгледа това решение по време на процеса и че обществеността ще бъде осведомена “, сподели Борович пред локалните медии.

Обещание за " разоръжаване

С началото на процеса 21-годишният обвинен за второто всеобщо ликвидиране е публично упрекнат за гибелта на девет души и раняването на 14 други при безчинствата си в три села.

23-те жертви са били покосени с автоматизирано оръжие в серия от стрелби с кола в региона на село Младеновац, на към 60 км южно от столицата.

РТС заяви, че обвиненият за стрелбата е упрекнат и в похищение и нелегално владеене на оръжие.


Сърбия има един от най-високите проценти на владеене на огнестрелни оръжия в света - 39 огнестрелни оръжия на всеки 100 цивилни жители, съгласно отчет Small Arms Survey.

След стрелбата президентът Александър Вучич даде обещание да " обезоръжи " нацията с упорит проект, който ще се оправи както със законните, по този начин и с противозаконните огнестрелни оръжия.

Въпреки обещанието стрелбата провокира големи антиправителствени митинги, на които десетки хиляди хора приканиха за оставката на висши чиновници и за преустановяване на възхваляването на насилието и гангстерската просвета в проправителствените медии.

Вучич значително отхвърли митингите като " политическа " акция и популяризира тайни теории за непознати сили, които сякаш са организирали митингите. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР