Родителите на 12 % от учениците в бургаска област са

...
Родителите на 12 % от учениците в бургаска област са
Коментари Харесай

Само 12% от учениците в Бургаско искат антигенни тестове

Родителите на 12 % от учениците в бургаска област са декларирали предпочитание децата им да бъдат тествани за ковид. Това демонстрират систематизираните данни от извършените анкети в учебните заведения.

Заявилите предпочитание родители на деца в градините е 8 %.

Резултатите разгласи началникът на районното ръководство на образованието инж. Виолета Илиева. Те ще бъдат предадени на министерството на образованието. Решението за тестването ще бъде взето от способените органи.

МОН започва изследване дали родителите са съгласни на децата им да бъде изработен бърз антигенен тест. Кой и по какъв начин ще прави самия тест, се коментира в писмо на заместник-образователния министър Таня Михайлова до началните на просветителните инспекторати, които да го насочат към шефовете.

Материалът за проучване с бърз антигенен тест се взима от носоглътката с тампон, сходно на проучването PCR. Възможен е лек дисконфорт при операцията, само че инвазивното деяние се реализира от медицински експерти. За малолетни и малолетни деца и възпитаници е належащо единодушие на родител или аставник, изяснява Михайлова.

Изследването е по избор и задачата е да се понижи опцията за предаване на инфекции от COVID-19 от вирусоносителили болен в учебна среда. При осъществяване на проучване с бързи антигенни проби резултатите са подготвени в границите на един час, което разрешава елементарно и бързо проучване на повече хора за обещано заболяване, написа още в писмото Михайлова. Тя обръща внимание на шефовете, че е належащо да осведомят родителите, че антигенните проби за установяване на причинители на заразни болести се употребяват в здравната процедура от години.

" Тяхната цел е да открият характерна непозната част от причинителя в изследваната проба, което се показва като позитивен резултат от съответното проучване. Бързите антигенни проби за COVID-19 са ориентирани към избрани белтъци на вируса SARS-CoV-2 извършител на болестта ", изяснява заместник-министърът.

До 10-и февруари просветителните инспекторати би трябвало да изпратят систематизирани данни каква част от родителите са съгласни на децата им да бъдат направени антигенни проби. Попълването на анкетата, изпратена от учебните шефове, е непринудено.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР