Родители заплашват да спрат децата си от училище и детска

...
Родители заплашват да спрат децата си от училище и детска
Коментари Харесай

Родители не искат да пускат децата си на училище заради хепатит А

Родители заплашват да спрат децата си от учебно заведение и детска градина в Раковски поради увеличени случаи на болни от хепатит А в града. Болните там досега към този момент са близо 90, най-вече от ромския квартал.

Раковски

Залата на читалището в Раковски се оказа тясна, с цел да събере обезпокоените родители, които желаеха да се срещнат с представители на всички ангажирани с казуса институции. В класа на дъщерята на Станислава Фингарова има две инфектирани деца.
Станислава Фингарова: Колкото може да се спре за две седмици учебното заведение и към този момент в действителност във всяка къща, който разреши да се влезе и да се дезинфикцира там, където е имало заболели.Георги Дойчев, персонален доктор: Не е допустимо да се затвори учебното заведение, тъй като всеки нов случай носи 60- дневна карантина след него,
Заболяването се предава по контактно-битов път и по тази причина най-важна е персоналната хигиена, безапелационни са специалистите.
Д-р Таня Учорджиева, РЗИ-Пловдив: Мерки се вземат, само че никой не може да гадае докога ще продължи нарастването на броя... Защото хората вършат контакт между тях, задоволително е едно дете да не си измие ръцете след тоалетна и ще разпръсне болестта в класната стая.
Заместник-директорът на учебното заведение с най-вече заболели деца увери, че към този момент втори месец ограниченията за стерилизация при него са мощно повишени, само че резултат няма.
Йовко Патазов, зам.-директор на учебно заведение " Христо Смирненски " - Раковски: Аз не считам, че казусът е в учебното заведение, тъй като в случай че беше в учебното заведение до момента нямаше да са 35, а 350.Павел Гуджеров, кмет на Раковски: Да дезинфекцираме домовете. Колегите ще кажат, че ние не можем да го създадем без някой да ни допусне нямаме тези пълномощия ние вътре да влезем във вашия и да пръскаме с препарати.
Кметът Гуджеров се ангажира общината да закупи санитарни и дезинфекционни материали за всички обществено слаби фамилии от ромския квартал. Хората там обаче упорстват за асфалтиране на калните улици, които свързват със болестта.
Теодора Димитрова: Не можеш да излезеш с количката с детето и боклукът, който се хвърля - откъм гърба е сметището, има патишарник при нас- цялата нечистотия от там идва,
Обмисля се в махалата да бъдат изпратени водоноски. Въпреки болестта, там има домове, в които няма вода и фамилиите взимат в кофи от съседите.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР