Родители внасят предложения в Столичната община срещу недостига на свободни

...
Родители внасят предложения в Столичната община срещу недостига на свободни
Коментари Харесай

Родители предлагат мерки срещу липсата на места в ясли и детски градини

Родители внасят оферти в Столичната община против дефицита на свободни места в столичните детски градини, ясли и учебни заведения. 
 Протест желае ваучери за децата, неприети в детска градина
Васил Николов, който е част от Инициативния комитет за качествено обучение, основател на митинга, твърди, че сега за детска градина чакат 2 хиляди деца, а за ясла над 5 хиляди. 

По думите му общината твърди, че се строят градини, само че се строи за две групи в Красно село, а там има 700 чакащи. „ Строи се, само че несъответстващо по отношение на какъв брой хора чакат децата им да влязат в тези просветителни институции ”, разяснява Николов по БТВ.

Предлага се още родителите да бъдат обезщетявани с ваучер, когато детето им не бъде признато в държавна градина или ясла. Николов добави, че не е правилно, че са се обезпечили 16 хиляди нови места за деца - били са претъпкани групите с по над 40 деца.

Протестът упорства за уволнението на шефа на Дирекция „ Образование “ Мария Минчева и на Ирена Николова – основен специалист в Дирекцията “. Предлагат още системата за банкет да се автоматизира и по този начин да се изключи опцията за неточности и операции.

Категорично не е правилно, че 2000 деца в градинска възраст чакат за записване, съобщи зам.-кметът по обучение Тодор Чобанов по бТВ. „ Съществен дефицит тук-там има само в яслената възраст. Това са деца от 1 до 3 години. Тази възраст едвам в последните години стана толкоз търсена като услуга, защото 5 и 6 годишните, които са наложително обгръщане са обхванати всички. Голям брой от чакащите в градинска възраст чакат за пренасяне, а не за записване в детска градина. При 3+ децата почти нямаме незаписани ", посочи доктор Чобанов. 

В момента системата посещават 54 000 деца, от които 49 000 посещават детски заведения, ясни и градини, а
останалите са записани в така наречен „ подготвителни групи “ в учебно заведение. За да се реши казусът, единственото
решение е градеж на нови обекти. През тази година пуснахме 3, други 2 ще бъдат приключени до края на
годината и ще стартира строителството на още 5 “, регистрира зам.-кметът. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР