Родители в София са принудени да плащат 10 лева за

...
Родители в София са принудени да плащат 10 лева за
Коментари Харесай

Таксата за извинителната бележка достигна 10 лева

Родители в София са принудени да заплащат 10 лв. за извинителна записка. Издаването на медицински документ за извиняване на отсъствия в детска градина и учебно заведение не се поема от Здравната каса.

Няма регулация за установяване на цените на услугите, които доплащат пациентите. Обявяването на ценоразпис за спомагателните услуги и издаването на касови бележки са единствените условия към медици и лечебни заведения.

От 2 до 10 лв. е цената на извинителната записка В София.

“Проблемът на сътрудниците с педиатрични практики, които имат най-вече деца е, че там няма потребителски такси. И те се пробват по някакъв метод да слагат някакви такси, които да компенсират тази липса на потребителска такса. Един от методите е такса върху здравната записка ”, сподели доктор Михаил Михов – ръководител на Дружеството на софийските общопрактикуващи лекари.

“Няма никаква регулация във връзка с това по какъв начин се реализира ценообразуването. Няма таван на тези цени или някакви други ограничавания ”, изясни Мария Шаркова – юрист по здравно право.

В случай, че детето се разболее и е въведена от лекаря такса “извинителна записка ” родителите са задължени да я платът без значение какъв брой коства тя.

“Това са документи, които наложително се изискват от учебните управляващи или от детските градини и ясли. Тоест пациентът не може да избере дали да се възползва от тази услуга ”, сподели Мария Шаркова.

“Със сигурност се отразява на бюджета на родителите без значение от броя деца. Има деца, които боледуват по-често. 10 лв. е сериозна сума. Въпросът тук е в действителност належащо ли е да съществуват тези бележки. Това не е процедура публикувана в Европа ”, разяснява Пламена Николова – шеф “Политики за децата ”, Национална мрежа за децата.

От националната мрежа за децата споделят, че декларация от родителите извинява отсъствия до седмица по болест в Европа.

“Бележките са въпрос на просветителната или обществената система в случай че едно дете редовно не върви или отсъства и по този начин нататък. Там здравната система няма какво да направи ”, сподели Пламена Николова – шеф “Политики за децата ”, Национална мрежа за децата.

Различни благоприятни условия за решение на казуса оферират лекари и адвокати, съобщи Българска национална телевизия.

“Да се вкара потребителска такса за децата, която да бъде заплатена от страната ”, сподели доктор Михаил Михов – ръководител на сдружението на софийските общопрактикуващи лекари.

 

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР