Родители се свързаха с TrafficNews, за да изразят притесненията си

...
Родители се свързаха с TrafficNews, за да изразят притесненията си
Коментари Харесай

Директор и родители в спор за храната в пловдивско училище

Родители се свързаха с TrafficNews , с цел да изразят терзанията си по отношение на организацията по изхранването на децата им в ОУ „ Димитър Димов ” в Пловдив. В началото на лятото е стартирал ремонт на учебния стол и те очаквали той да завърши при започване на новата образователна година. Родителите настояват, че шефът на образователното заведение Спаска Кожухарова е сключила контракт в петгодишен период с външна компания за кетъринг, без знанието на родителите, която доставя храна в кутии, вместо храната да се сервира на място.
Прочетете още
Недоволстват още и от цената на обяда. Преди родителите са плащали по 1,60 лева дневно, а в този момент това им коства 6 лева, като съгласно тях цената не дава отговор на качеството. Децата се оплаквали, че постоянно храната е студена, в незадоволителни количества, а и дошла от време на време със забавяне. Това пък карало директорката да пришпорва децата да ядът по-бързо, с цел да не закъсняват за час, настояват родителите.

Проверка на TrafficNews   откри, че шефът на образователното заведение в никакъв случай не е сключвал контракт с външна компания за кетъринг. Вместо това през лятото на 2021 година учебното заведение е оповестило базата от ученическия стол към ОУ „ Димитър Димов ” на конкурс за отдаване чартърен по общинска разпоредба. Конкурсът печели компанията „ Фууд Деливъри Експрес ” ЕООД, която се заема и с цялостния ремонт въз основата.

Директорката на образователното заведение Спаска Кожухарова , която е на този пост от три години, съобщи пред TrafficNews , че е спазила безусловно всички законови процедури, като отхвърли изказванията на родителите и съобщи, че всичко е прецизно. Тя добави, че неведнъж е канила недоволните родители на диалог при нея, в който да разяснят всички неясноти по проблема, с цел да не се спекулира, само че все пак родителите отхвърлят да го създадат, като част от тях приготвят и тъжба до Инспектората на МОН.

Потърсихме мнение и от Георги Цанков , който е притежател на компанията наемател „ Фууд Деливъри Експрес ” ЕООД. Той също е безапелационен, че напълно се съблюдават всички наредби за здравословното детско и ученическо хранене.

„ Когато влязохме в столовата, тя беше в трогателен тип. Само в границите на няколко месеца извършихме повсеместен ремонт на залата за хранене. Подменили сме безусловно всичко, в това число и санитарния възел и мивките, които бяха от преди 40 години. Стените и мебелите са боядисани и подбрани в зелен цвят по рекомендация на детски психолог. Самите столове и маси са с ергономичен дизайн и са съобразени с рекомендациите на СЗО да бъдат с лесна за дезинфекциране повърхнина. Преди в стола са се хранили към 40 деца, сега порциите ни се движат сред 80 и 100 дневно, което значи, че си вършим вярно работата ”, разяснява той.



Ремонтираният стол в ОУ " Димитър Димов "

Цанков съобщи, че обекта, в който се подготвя храната се намира на по-малко от километър от ОУ „ Димитър Димов ”, както и че безусловно прецизно се съблюдава хигиената и часът, в който да се транспорти храната, със профилиран превоз в термо кутии, които поддържат температурата, а преди храната да бъде вкарана в обекта, тя се ревизира от медицински лица. В кухнята майка са конфигурирани уреди, които оптимално да резервират скъпите съставки на всеки един артикул и по този начин се реализира по-високо качество на приготвените ястия.

„ От 20 години съм в този отрасъл. Ежедневно храним над 3000 деца, било то в учебни заведения или детски градини. Храним също и учебния състав и личния състав. Преди няколко седмици имаше случай в друго пловдивско учебно заведение, минаха извънредно тежки инспекции от БАБХ. Няма по какъв начин да разреша да не предложа най-хубаво качество. Смея да заявя, че работим на най-високо равнище, а хигиеничните условия са безупречни ”, добави той.

Относно недоволствата на родители, че храна не може да се внася и изнася от столовата, Цанков съобщи, че това е изрично неразрешено, с цел да се предотврати развиването на инфекции. Той добави, че в обекта е построена и ученическа лафка, преобразена в авто-каравана, в която се продават единствено здравословни артикули за децата.

В сигналът до медията ни, родителите изброиха още фактори, от които са недоволни. Те считат, че развиването на учебното заведение изостава, тъй като няма усъвършенствания в базата, в която децата се образоват. Смятат, че не е обикновено да липсват интерактивни дъски, както и други цифрови пособи, а като различен сериозен проблем акцентират настилката в двора на образователното заведение, която не е подменяна от основаването му, а децата всекидневно късали спортните екипи си в резултат на рухване.



Кожухарова съобщи, че за огромни поправки се изисква огромно финансиране, с което към този миг от образователното заведение не разполагат. Въпреки това са осъществени редица подмени и обновявания на разнообразни елементи от учебното заведение, като директорката твърди, че поставя всевъзможни старания да направи най-хубавото както за базата, по този начин и за учениците. Тя добави, че когато е встъпила в служба, положението на учебното заведение в действителност е било доста неприятно.

„ Сградата е остаряла, години наред нищо не беше пипано, даже не бяха боядисани кабинетите. В никакъв случай не мога да се съглася, че не ме интересуват децата и изискванията, в които се образоват. Да, няма по какъв начин да угодим на всички и да бъдат всички удовлетворени, само че се стремим към това, повярвайте ми ”, съобщи тя.

Относно настилката в двора и игрищата, тя разяснява че е кандидатствала за редица общински планове, само че е получила отвод. Свързвала се е и с частни компании, само че заради липса на бюджет, ремонтът няма по какъв начин да бъде сбъднат.

„ За нас е значимо да имаме опцията да образоваме децата качествено. В момента терзанието ни е настъпването на зимата и отопляването на цялото учебно заведение. Училищата са на индустриален ток, което значи, че с тази инфлация ще плащаме големи суми ” добави тя и моли към всички родители, които изпитват терзания по разнообразни въпроси да се свържат с нея.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР