Родители се оплакаха, че нямат информация какво се случва със

...
Родители се оплакаха, че нямат информация какво се случва със
Коментари Харесай

Д-р Асен Пачеджиев: Стволовите клетки се намират на сигурно място и се съхраняват по възможно най-добрия начин

Родители се оплакаха, че нямат информация какво се случва със стволовите кафези, които са взети от техните деца. Медицинският контрол, който е направил инспекция, е открил нарушавания в тъканната банка. Най-вероятно ще има санкции по случая.

"Стволовите кафези се намират на несъмнено място и се съхраняват по допустимо най-хубавия метод. Не става въпрос за пренасяне на обособени проби, а за всички над 330 000 биологични материала на 260 000 фамилии от целия свят в Полша ". Това сподели шефът на тъканната банка доктор Асен Пачеджиев пред БТВ.

Той съобщи, че всички родители са били известени на 18 юни посредством имейл. По думите му не е било допустимо да се свършат с тях по телефона или по различен метод.

„ Много електронни писма не са достигнали до клиентите по една или друга причина и не всеки ги чете”, подозира Пачеджиев.

Родители обясниха, че не са получили въпросното съобщение в точния момент, а през месец август. То съдържало няколко фрази и имейлът не бил персонализиран. По думите им процедурата по преместването на стволовите кафези е почнала още през февруари и действително те са научили за него пред приключен факт. Родителите попитаха какво ще се случи след пет години, когато изтече съглашението с полската тъканна банка и чии клиенти ще бъдат тогава.

„ Всяка тъканна банка е длъжна да има контракт за аварийно предпазване с друга такава при положение, че нещо се случи с нея. Именно това е и повода „ Крио Сейв” да подписа контракт с полската банка и да трансферира материалите там, виждайки, че изпада във финансова рецесия “, разясни доктор Пачеджиев.

Той добави, че изказванието, че множеството проби са под карантина, тъй като не са осъществени нужните проучвания, ще бъде оспорено в съда. „ Ние правим активността взаимно с партньорска тъканна банка в Швейцария и проучването на пробите е ангажимент на тази банка. Ние нямаме позволение в България да вършим тази дейност”, изясни шефът на тъканната банка.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР