Родители са гневни, че преразказът на непознат текст, който се

...
Родители са гневни, че преразказът на непознат текст, който се
Коментари Харесай

Преразказ на непознат текст на матурата след 7-ми клас се оказа познат в тетрадка на Просвета - slava.bg

Родители са гневни, че преразказът на чужд текст, който се падна на матурата по български език и литература след 7-ми клас, в действителност е прочут и попада в образователна тетрадка на издателство „ Просвета “. Това оповестиха пред „ Ефир 2 “ майки на възпитаници. На изпита се падна преразказ на част от "Задача с доста незнайни " на Братя Мормареви.

„ Ситуацията е скандална, тъй като това е неравнопоставеност сред децата, които са учили по материал на други издателства. В тях производението не попада. Докато на матурата се пада същият текст и задача, както е в образователната тетрадка на „ Просвета “, разясниха родителите. Те изпратиха доказателства със фотоси от помагалото, като имат намерение да сезират прокуратурата. От тях излиза наяве, че материалът е в трети урок, който е взет през февруари, т.е. преди карантината. Учениците, които са с учебници на „ Просвета “ са го взели в клас и са имали нужната подготовка, допълниха майките.

"Няма индикации за проблеми по време на изпита ", увери на матурата зам.-министърът на образованието Таня Михайлова. Според нейната оценка текстът е наличен за учениците и не би трябвало да сътвори проблеми. Падна се петата глава - "Когато триъгълникът не е тъпоъгълен ", излязла под перото на писателския екип Марко Стойчев и Мориц Йомтов с книжовен псевдоним Братя Мормареви.

Близо 60 хиляди възпитаници се явиха на националното външно оценяване преди три дни. Те решаваха в първата част тест с 25 въпроса, който им носи 65 точки от вероятни 100. Преразказът е втората част от матурата и носи 35 точки.

Именно поради евентуален спор на ползи сред министъра на образованието Красимир Вълчев и издателство "Просвета ", антикорупционната комисия (КПКОНПИ) стартира през вчерашния ден следствие, след разкрития на 19 минути.
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР