Родители от Пловдив излизат тази вечер на демонстрация пред общината

...
Родители от Пловдив излизат тази вечер на демонстрация пред общината
Коментари Харесай

Родители искат камери в забавачките и мандат за директорите

Родители от Пловдив излизат довечера на проява пред общината с 14 претенции за промени в просветителната система. Акцията е част от националната щафета митинги в разнообразни градове, проведена от Националния предприемчив комитет за качествена и новаторска просветителна система.

Основният фокус в Пловдив ще е настояването за видеонаблюдение в детските градини, сподели Гергана Атанасова, която е от тукашните деятели на организацията. Тя е майка на дете на година и половина и тепърва  следва да се сблъска с положителните и порочни практики.

На демонстрацията под тепетата се чака и семейство Налбантови от Панагюрище, чийто дребен наследник Кристиян стана жертва на принуждение в локалната детска градина " Пролет ". Кръвонасядания по ухото и синини по бузата предиздвикали майката и бащата да потърсят пояснение от учителите, които твърдели, че детето е ударено от друго хлапе в групата. Медицински обзор обаче отхвърлил тази версия и завършил със умозаключение, че такива контузии не могат да се нанесат със силата, която има дете, а са породени от възрастен. Сега родителите се пробват да защитят правата на детето си по правосъден път, като първото съвещание към този момент е планувано в края на март, сподели Атанасова.

Синдикатите извадиха статистика, че 60% от учителите също са обект на принуждение, значи слагането на камери е и в техен интерес, добави пловдивчанката. Затова не може да разбере отпорът от страна на Синдиката на българските учители против въвеждането на видеонаблюдение. Жената посочи, че със съмишлениците  под тепетата нямат поради родителят да има достъп онлайн, а записите да се пазят в образователното заведение и да се гледат при спор. Сега всяка тъжба провокира инспекция, само че тя става по документи и отчети със снети пояснения на учителите, по този начин се стига до думата на дете против думата на възрастен, сподели Атанасова.

Тя посочи, че демонстрацията в Пловдив цели не да извади нескрито скандални случаи и тукашни неуместни практики, а да поддържа препоръчаните стъпки за смяна.

Част от настояванията на родителската организация към този момент са залегнали в новия закон, който влезе в действие предишното лято и ще осъществя последователно политики в идващите години. В него да вземем за пример са написани мандатността на управителните постове и образования на личния състав, за които учителите ще получават заеми и ще се явяват от време на време на атестации, както и шефовете. В комисиите за директорските състезания и атестации е планувано да има и представител на Обществения съвет, в който членуват родители. Въпреки това настояванията за мандатност и атестации са записани измежду 14 точки на протестиращите. Те упорстват също за гъвкаво и съответно финансиране на системата. МОН към този момент прави крачка и в тази посока с смяната на системата за делегираните бюджети, като ще се дават повече пари на учебни заведения в дребни обитаеми места, където има повече деца от малцинствата, родители с ниско обучение.

Запитана за това повтаряне сред настояванията и държавни политики, които към този момент са в ход, Гергана Атанасова изясни, че не е осведомена в елементи с новия закон. На въпроса по какъв начин си показва препоръчаната от протестиращите Национална комисия за повсеместен контрол, която да може да постанова санкции и даже да уволнява при потвърдени случаи на принуждение, пловдивчанката изрази подозрение, че подобен орган би могъл да има тези пълномощия. Вижда ролята му по-скоро като коректив с присъединяване на психолози, педагози, специалисти и родители, които да имат право на мнение, с цел да не тежи единствено позицията на шефа. Понякога управлението на образователното заведение пази абсолютно учителя вместо детето, пробва се да потули проблем, с цел да не се петни името на заведението, сподели Гергана Атанасова.

Тя акцентира, че родителската гражданска организация няма комерсиални цели, а желае да отбрани децата.

Много държим на хрумвания и от учители и шефове, само че те единствено оспорват нашите, без да предложат нещо градивно, съобщи ръководителят на Националния предприемчив комитет за качествена и новаторска просветителна система Васил Николов. Не е склонен, когато комитетът предлага по-високи хонорари, креативен отпуски и ранно пенсиониране на учителите, СБУ да опълчва на това концепцията за антистресови стратегии.

Николов изрази отчаяние от позицията на синдикатите и МОН след извършените до момента диалози. И добави, че работна група оглежда детайлно настояванията, с цел да предложи съответно в кой закон да бъдат написани. През идващите месеци предстоят диалози с разнообразни парламентарни комисии. Становищата на МОН и синдикатите не можели да спънат комитета, защото възможни промени в действителност би трябвало да се гласоподават от Народното събрание.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР