Родители на тумби обикалят книжарници и хвърлят плахи погледи на

...
Родители на тумби обикалят книжарници и хвърлят плахи погледи на
Коментари Харесай

Звънецът бие!

Родители на тумби обикалят книжарници и хвърлят плахи погледи на цените на образователни пособия и учебни такъми. Разпитват се едни други, не трябваше ли учебниците след VII клас да са безвъзмездни за всички и недоумяват поради уточнението, че това ще се случи през другата образователна година. Други ровят в уеб сайтове, конгреси и се допитват до управленията на учебните заведения по какъв начин да се снабдят с обещаната еднократна помощ от 300 лева за възпитаници, записани в I, II, III, IV и VIII клас, и нужно ли е да си лекар на науките, с цел да схванеш разпоредбите и стъпките в тази процедура. Истерията постепенно, само че несъмнено доближава до тези, които имат шанса децата им да попаднат в школо със наложителни униформи... Едно е ясно - кошницата за 15 септември би трябвало да е цялостна на всякаква цена.
Това е картината в доста фамилии дни преди първия образователен ден. Някой чакат 15 септември в тържествено въодушевление, други са претръпнали и с притъпени страсти, трети гледат с облекчение на последния първи образователен ден на скорошния зрелостник в българското приблизително обучение.>
Като всяка година част от фамилиите се приготвят овреме и купуват тетрадки, писалки, учебници, сборници, раници, облекла, с цел да избегнат хаоса в първите дни след 15-ти. Други залагат на сигурното и чакат съответни упътвания от учители и администрация, с цел да са сигурни какво тъкмо би трябвало да купят. Докато родителите на мъници от първите класове съвсем екзалтирано разпростират всяка тетрадка с необятни и тесни редове и дълбокомислено преценят дали моливът да има гумичка или не, други са оставили порасналите си младежи сами да пазарят каквото се сетят.
Цените още веднъж изненадаха родителите, тръгнали по квартални книжарнички или огромни книжни центрове в моловете. Прилични тетрадки дребен формат по 40 листа се оказаха по 2,50 лв., а в огромен формат най-евтините са по 5 лв.. Минимум 10 са нужни за наложителните предмети, а настрана за домашна работа или друга активност, целяща да вдигне равнището на познания на всеки хлапак. Следват писалки, моливи, гуми, острилки, флумастри, пластилин, пастели, бои, четки и всякаква друга учебна " посуда ", която е добре да се умножи най-малко по две, тъй като на всички тези принадлежности им поникват крила и те непрестанно изчезват - я в непозната раница, я зад шкафове.
Раницата също е значим признак изключително на фона на честите паники какъв брой тъкмо тежи. Някои избират с колелца, други залагат на маркови, трети считат, че и евтината ще тежи тъкмо толкоз, колкото и скъпата. 100 лв. е междинната цена за прилична чанта без екстри.
Родителите на деца до VII клас са пощадени да отделят пари от фамилния бюджет за учебници, само че той въпреки всичко доста изтънява поради потребността от образователни тетрадки, безчет пособия и сборници. Още в началното учебно заведение се случва класният началник да изпрати преди старта на образователната година указания да се носят по 100 лв. още на 15-ти за общо закупуване на спомагателни тетрадки и сборници.
Средно 300 лв. излиза пък комплектът учебници за гимназиалните класове, като към една трета от сумата отива за книги по езиците. Все още не е влезнало в действие решението на депутатите учебниците за гимназиалната степен да са безвъзмездни, като това ще стане от образователната 2024-2025 година Комплектите ще се обезпечават за сметка на страната и ще костват 80 млн. лв.. Предложението бе на Българска социалистическа партия и беше гласувано дефинитивно от депутатите без спор преди месеци. Затова и тази година търговията с учебници втора ръка върви с цялостна мощ и на тържищата могат да се купят пособия на 70% от коричната. Там всеки може да продаде старите си книги на 30% от първичната цена. Някои учебни заведения сами си провеждат сходни тържища, като учебниците даже излизат по-евтино, защото няма медиатор.  
Родителите водят битка и на различен фронт - този за приемане на помощ от 300 лв. за възпитаници в първи, втори, трети, четвърти и осми клас. След промяната на разпоредбите към процедурата през август те се объркаха още повече къде да вървят и какво да носят. По последна информация отпада условието за уверение, че децата от втори, трети и четвърти клас са записани в учебно заведение. Проверката ще става по длъжностен път.
За учениците от първи и осми клас обаче остава условието да бъде показано уверение, тъй като за тези класове има авансово класиране и записване. Удостоверението в действителност е належащо, в случай че фамилиите желаят да получат помощта преди началото на образователната година. При липса на такова, помощта може да бъде изплатена след 15 октомври, откакто АСП получи по длъжностен път данните за действително записаните от Министерството на образованието и науката. Заявленията за еднократна помощ за възпитаници се подават най-късно до 15 октомври.
Докато се вайкаме, какъв брой коства възпитаник в България, се оказва, че ситуацията не е по-розово и в други европейски страни. В Италия да вземем за пример подготовката на възпитаник излиза 1200 евро. Увеличението на всичко належащо за учениците е с 10% повече от предходната година. За раница, писалки, моливи, несесери и тетрадки всяко семейство харчи приблизително с 50 евро повече, в сравнение с през 2022 година Разходите за учебниците според от равнището на обучение са сред 300 и 700 евро за възпитаник, което е спомагателен разход от приблизително 45 евро за възпитаник. Дано не ги стигнем италианците...

/>
57 000 първокласници ще чуят за първи път учебния звънец на 15 септември. През предходната година първокласниците бяха същия брой, а през 2021 година - с 2000 повече. През  образователната 2017-2018 година те са били 75 465. Окачва се общо учениците да бъдат малко над 700 000.
Децата ще бъдат обучавани от 15 400 учители, които са до 35-годишна възраст и от 12 300 преподаватели над 60 години.
Около 12 500 ще са първокласниците в София тази година. Това е с 300 повече от предходната.

С униформа или не?

Униформата беше наложителна по времето на социализма. Тя се състоеше от тъмна престилка и синя или алена връзка, сако или пола и риза за по-големите възпитаници. Години след премахването й, униформата стартира постепенно да се завръща в българското учебно заведение. Този път по-красива от скучната престилка, само че и доста по-скъпа, а обезпечаването й е свръзано с проблеми все по-често. Заради това доста учебни заведения се отхвърлят от нея или я употребяват единствено при тържествени случаи.
Униформите не се одобряват еднопосочно и поради цените им. Много родители всяка есен се оплакват от повишени цени на продукти, които могат да се намерят много по-евтино, в случай че нямат съответната щампа или емблема на учебното заведение. Затова някои прозорливо купуват сходни на изискваните от школото облекла и прикрепват детайла, който ги прави част от учебната общественост. Други обаче нямат тази опция, защото учебното заведение държи те да се закупят от тъкмо избрана компания. Оттам идва и родителското неодобрение. Тази година то е изключително изявено в НГДЕК, където майки и татковци се оплакват, че една риза излиза близо 60 лв., а блейзер - 106 лева, а жилетката - 66 лева
С ежедневни униформи вървят и учениците от 119 СУ, в 125 СУ, 4 СУ, 104 ОУ. В 73 СУ пък има единствено публични тоалети за гимназистите, които постоянно се оказват необличани през годината.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР