Родители на деца в предучилищна група искат да оставят децата

...
Родители на деца в предучилищна група искат да оставят децата
Коментари Харесай

Фандъкова: Децата от предучилищна група ще могат да си остават вкъщи |

Родители на деца в предучилищна група желаят да оставят децата си у дома, но нормативно това не е разрешено. Възложила съм да се откри опция, съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова през днешния ден. 

Проф. Николай Витанов е заречен да приложи своя модел към данните за София, като въз основата на тази информация ще се взимат по-бързо решения за нови ограничения в столицата, стана ясно от думите на Фандъкова. Тя съобщи още, че е подготвена за диалог със притежателите на нощни заведения в града, само че ограниченията би трябвало да се съблюдават. За разлика от заведенията за хранене и кафенетата, където има справедлива опция да се съблюдава отдалеченост, в нощните клубове и питейни заведения, такава опция няма, акцентира кметът, представена от Българска национална телевизия. 



Служителите на Столичен инспекторат към Столична община, минали образование за дейности при неочакван сърдечен арест, получиха документи. Обучението е извършено по Програма " Европа 2020 " от Фондация „ Първите три минути “. Преминалите курса 46 инспектори могат да оказват първа помощ с автоматизиран външен дефибрилатор при потребност.

Кметът напомни, че съгласно кардиолозите, с цел да се резервира животът на пациент със сърдечен проблем, е належащо да се подхващат дейности още в първите 3 минути. Според нея е уместно да се слагат на най-оживените станции на Столичното метро.

Сърдечният арест е най-честата причина за ненадейно спиране на живота съгласно проф. Иво Петров. „ Смята се, че на всеки 45 секунди умира по един човек на земята от неочаквана сърдечна гибел. Самоучастието на популацията има голямо значение за това да се понижава риска, а дефибрилацията е основна за спасяването на човешки живот – сподели още проф. Петров. – Следвайки образеца на други страни, е време да сложим дефибрилатори на публични места. "

В Европа едни от водещите институции в създаването и използването на обществени стратегии за слагане на автоматизирани външни дефибрилатори на публични места са общините и общинските структури. Обучението на чиновници на Столичен инспекторат е пилотно за България и е първа крачка към развиването на Общинска стратегия за автоматизирана външна дефибрилация за София.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР