Родители на деца с увреждания, които на 1 юни издигнаха

...
Родители на деца с увреждания, които на 1 юни издигнаха
Коментари Харесай

Родителите на деца с увреждания продължиха протеста и през уикенда

Родители на деца с увреждания, които на 1 юни издигнаха палатков лагер пред Народното събрание, продължиха митинга си и през почивните дни.

До 30 юни Министерството на труда и обществената политика би трябвало да показа идея за Закон за обществените услуги, само че съгласно протестиращите тя преповтаря остарелия Закон за интеграция на хората с увреждания.

" Депутатите не са тук, само че обществото обаче ни поддържа, за което сме доста признателни и, в случай че би трябвало, и юли ще продължим. Тази идея не ни удовлетворява, нито ни слага в изискванията на конвенцията на Организация на обединените нации за правата на хората с увреждания, член 19, който е обезпечаване на персонална помощ съгласно потребностите на всяко дете, лице, колкото е належащо, изключително след 18 години. Защото в последна сметка децата порастват, уврежданията са си увреждания ", сподели Ина Маринова, представена от БНР.

Родителите на деца с увреждания упорстват за законово регламентиране на персонална помощ, с цел да могат да работят.

Павлина Радкова е майка на 21 годишно момче, с тежка форма на детска церебрална парализа и хидроцефалия.

" Навсякъде системата споделя - ето ние дадохме 930 лв.. Искам идващия, на който му мине тази мисъл, незабавно да си зададе въпроса - подготвен ли е да бъде по майчинство 5, 10,15,20, 30,40 години. Когато той беше дребен мислех, че казусът е мой персонален, и аз би трябвало да намеря вид да се оправя с него, да го реша, само че, блъскайки се в тази стена, в онази стена, открих, че казусът не е мой персонален. Проблемът е систематичен, казусът е на всички ни ", сподели Радкова пред националното радио.

До края на юли ще има и нов Закон за хората с увреждания.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР