Родители на деца с онкологични заболявания излязоха на протест пред

...
Родители на деца с онкологични заболявания излязоха на протест пред
Коментари Харесай

Родители на онкоболни деца протестираха пред Министерството на здравеопазването

Родители на деца с онкологични болести излязоха на митинг пред постройката на Министерство на здравеопазването . Получиха заричане страната да отстрани бюрократичната тежест и те повече да не се занимават с документи.

" Ще усъвършенстваме обсега на документите, периодите за подаването им, както и взаимоотношенията сред обособените лечебни заведения и институциите при обезпечаване на нужните лекарствени артикули. Родителите няма да се занимават повече с документи. Това ще се случва на равнище болница – здравна каса ", съобщи зам.-министър Жени Начева, която излезе при протестиращите родители на деца с онкологични болести.
 БГНЕС

Болниците ще могат да вършат своите поръчки за по-продължителен интервал от време, надлежно 3 или 6 месеца, като възнамеряват количествата и договарят количества медикаменти, тъй че да не се стига до обстановки на неналичия на надлежно лекарство, сподели още Начева. „ Или най-малкото, по-рано да са осведомени за дефицит или липса на надлежно лекарство, или липса на надлежно лекарство, тъй че администрацията да окаже подпомагане в подобен сериозен миг ”, уточни тя.

„ Срокът, който сме си сложили с родителите, лекарите и лечебните заведения, с цел да завършваме измененията в Наредба № 10 и Наредба № 2, е до края на месеца. Целта е до края на август да бъдат обнародвани в Държавен вестник и от септември да са в действие “, уточни още Жени Начева.-->
 БГНЕС

По отношение отпадането на някои лекарствени артикули за онкологични болести на деца от Позитивния лекарствен лист зам.-министър Начева изясни, че медикаментите отпадат не по виновност на администрацията, а заради липса на доставка на лекарствени артикули от притежателите на позволения за приложимост или отдръпването им от ПЛС. За лекуването на деца е очакван и различен ред с разпоредба на министъра на опазването на здравето, според който за деца се доставят нерегистрирани медикаменти и по този механизъм е обезпечена опция лечебните заведения да се доставят с тях, изясни още зам.-здравният министър.

Идването на Начева на митинга не беше изненада. В началото на митинга Симона Караиванова, която е член на УС на Сдружение „ Деца с онкохематологични болести ”, уточни, че са пристигнали, тъй като желаят да изразят своята воля за смяна като се съберат и да потвърдят, че този път няма да се откажат.
 БГНЕС

„ Бихме желали към този момент тази мъка, която продължава 10 години да завърши ”, уточни тя. За вчерашните договорености Теодора Арменкова, която също е член на УС на сдружението изясни, че почнали съответна работа по текстове по Наредба 2 и 10, която е обвързвана с нерегистрираните лекарствени артикули и тяхната доставка.

„ Това, което държим е опростяване на процедурата, имаме уверението, че текстовете ще бъдат изменени по този начин, че да нямат родителите ангажимент да носят документи в касата и тези документи да бъдат сведени до най-малко. Това ще остане ангажимент на администрацията на лечебните заведения както да бъде понижен размера и от документи, която нашите лекари би трябвало да подават към Касата за приемане на медикаменти. И най-много това, че ще могат да се декларират планирани количества най-малко за 3 месеца напред, по този начин ме да не изпадат лечебните заведения в обстановка да нямат медикаменти, с цел да започват лекуване ”, сподели тя.
 БГНЕС

Симона Караиванова акцентира, че желаят едно - да има медикаменти за децата им в болничните аптеки и лекарите им да са освободени от този административен товар, майките да са освободени също. „ Ангажиментът на майките да бъде обвързван само с обгрижването на децата, задължението на лекарите – с лечението им. Това е нашата воля и за това ще се борим ”, акцентира тя.

„ На родителите отговорността е да си гледат децата, а на лекарите ни да се грижат и да ги лекуват ”, сподели Даниела Маринова от Велико Търново, която е майка на момиченце, което се лекува от левкемия. Тя е на 9 години, диагностицирана е през септември предходната година.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР