Родители на деца с онкохематологични заболявания излязоха на протест пред

...
Родители на деца с онкохематологични заболявания излязоха на протест пред
Коментари Харесай

Протест пред МЗ заради проблемните детски онколекарства

Родители на деца с онкохематологични болести излязоха на митинг пред здравното министерство в четвъртък против тромавата процедура за обезпечаване и финансиране на онколекарства след прехвърлянето на Фонда за лекуване на деца в НЗОК. Въпреки, че към този момент са в разговор със здравните управляващи и има набелязани съответни стъпки за облекчение на бюрокрацията, родителите се събраха, с цел да покажат, че този път няма да правят отстъпка до момента в който неглижираният към този момент 10 години проблем не откри своето трайно решение.

От Сдружението на децата с онкохематологични болести алармираха за казуса още през април при прехвърлянето на Фонда за лекуване на деца в НЗОК, само че интензивно за разрешаването му стартира да се работи едвам през юни след трагичния случай на умрялата от левкемия шестгодишна Мария, чието семейство получи сметката за приложените ѝ медикаменти.

10 години мъка

Проблемните медикаменти не са регистрирани у нас, изтеглени най-често заради липса на търговски интерес от компаниите да ги продават на цените от позитивния лист. Тъй като не се отпускат по постоянния ред, за тях е основана извънредно тромава процедура, която натоварва както родителите, по този начин и лекарите и лечебните заведения.

“Това са нерегистрирани медикаменти, не са в позитивния лист, дълги години не бяха заплащани от НЗОК и Министерство на здравеопазването. Налагало се е Сдружението на децата с онкохематологични болести да ги купува, да зарежда трите клиники в в София, Пловдив и Варна. След това по времето на министър Петър Москов тези медикаменти минаха към фонда за лекуване на деца. Там обаче се постановяваше майката персонално да декларира тези медикаменти пред фонда за лекуване на деца. А в действителност това не са характерни медикаменти. Това са съществени медикаменти от първа линия в протоколите за лекуване на съвсем всички деца “, изясни Симона Караиванова от Сдружението на децата с онкохематологични болести.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР