Родители на деца с епилепсия искат маслото от канабис да

Родители на деца с епилепсия искат маслото от канабис да ...

Възможно ли е да се използва канабисът при лечението на болните от епилепсия.


Родители на деца с епилепсия искат маслото от канабис да бъде разрешено за употреба в България за най-тежките форми на заболяването. От тяхната асоциация са поискали това с писмо до министъра на здравеопазването, което са изпратили в края на януари, но все още нямат отговор, коментира в сутрешния блок на Bulgaria ON AIR Веска Събева, която е председател на Асоциацията на родителите на деца с епилепсия.

"Все още продължават много сериозните изследвания върху взаимодействието на маслото от канабис с лекарствата за епилепсия. Не можем съвсем безотговорно да кажем, че всичко е готово, че всичко е изследвано, но има безспорни доказателства за много тежки епилепсии, че то помага", категорична е Събева.

Тя подчерта, че това масло помага при различните случаи както за облекчаване на симптомите, така и за спирането им.

Събева обясни, че от Асоциацията не искат легализация на канабиса като цяло, а на формите, които лекуват и облекчават състоянието при различните форми на епилепсия.

Тя каза още, че вечното противопоставяне на привърженици и противници на легализацията на канабиса се крие в контрола и неинформираността.

"Страхът от това, че винаги ще има някъде пробойна и ще могат да я използват не по предназначение за лечението, за което ние искаме", допълни тя.

Събева беше категорична също, че има хора, които имат огромна нужда от това масло от канабис, което би могло да облекчи много тяхното състояние.

Източник: novini.bg