Родители могат да получат безплатна консултация с логопед за детето

...
Родители могат да получат безплатна консултация с логопед за детето
Коментари Харесай

Безплатна среща с логопед до края на юни

Родители могат да получат безвъзмездна консултация с логопед за детето си в границите на Дни на отворените порти на Логопедичен и Монтесори център „ С-Иввена ”. Кампанията е до края на юни, като обгръща и филиалите в Асеновград и Пазарджик.

Правим я към този момент 12 години, споделя Ивелина Стаменова от центъра. Всяко дете, което идва за първична консултация в границите на самодейността, се среща гратис с екип от логопед, психолог и специфичен възпитател. Целта е ранно разкриване на проблеми в развиването, което дава опция и за по-ефективно наваксване на дефицитите.

За страдание от ден на ден случаи изискват продължителна сложна терапия, споделя Стаменова. Тревожно се усилват децата с белези на държанието, които ги отнасят към аутистичния набор - изолация, липса на образен контакт, отвращение за другарство. Ако преди 10 година от 10 съветвани при нас деца 1 имаше този проблем, в този момент към този момент са 7 от 10, споделя Ивелина Стаменова.

Тя акцентира, че включително не включва поведенчески проблеми, които имат сходни проявления, само че се дължат на неточности във възпитанието в фамилията. Прекомерното застояване на детето пред екраните - на тв приемник, смарт телефон или таблет, води до същата симптоматика като при аутизма, изяснява тя. Тъй наречената допаминова взаимозависимост прави хлапето апатично към света. Привикнало към виртуалния свят, същинският към този момент му е незанимателен, не може нито да грабне вниманието му, нито да предизвика предпочитание да го изследва.

Идеята на Дните на отворените порти е колкото може по-рано да се открие казусът, с цел да може да се поддържа съответно детето и неговото семейство, споделя Ивелина Стаменова. В първите акции идвали деца по на 5-6 година, които още не приказват. На въпроса <210> за какво фамилията не е потърсило помощ по-рано, родителите отговаряли, че до момента са ги успокоявали: „ Ще го израсте ”. В момента 80% от случаите, които поемаме, са на деца под 4 години, прибавя тя.

До момента в границите на тазгодишната самодейност са съветвани 15 деца. Само за едно срещата със експертите е била профилактична. Всички останали се нуждаят от дълготрайна терапия. Тя може да продължи повече от 1-2 година Проблем е, че постоянно фамилиите не съумяват да я проведат до дъно, тъй като не устоят финансово, макар опитите ни да работим с партньорски организации, което да понижава част от разноските, споделя Стаменова.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР