Родители излязоха на протест в над 20 града у нас.

...
Родители излязоха на протест в над 20 града у нас.
Коментари Харесай

Родители протестират срещу Национална стратегия за детето

Родители излязоха на митинг в над 20 града у нас. Едно от главните им претенции е да бъде отритнат плана на Национална тактика за детето 2019-2030 година, както и последните ремонти в Закона за протекция на детето. В София недоволните се събраха пред постройката на Министерския съвет.

Протестиращите блокираха краткотрайно придвижването по бул. „ Цар Освободител” до Народното събрание. Те желаеха и връщане на отнети, съгласно тях, нелегално деца; оставки по отраслови управнически постове, да вземат участие в написването на нова тактика както и по измененията по Закона за протекция на детето и обществени услуги и още доста други претенции. Българската православна черква, Главното мюфтийство в България, десетки наставнически организации, както и над 50 000 членове на групата „ Не на Стратегията за детето 2019 – 2030 г.” излязоха с неодобрителни мнения във връзка проектодокумента, която при приемане и използване би се отразила пагубно върху българското семейство и обществото ни като цяло.

Работата по тактиката беше спряна от премиера преди две седмици, макар че от общественото министерство обявиха, че в нея не написа нищо от това, което протестиращите настояват. Ведомството дефинира изказванията като „ подправени вести и спекулативни тълкования, които разпалват неоснователни страхове измежду родителите ".

Министерството на труда и обществената политика изрично възразява против подправените вести в обществените мрежи, с които се популяризират погрешни изказвания за подготовка на Закон за детето. Към сегашния миг план на сходен нормативен акт не съществува и не се приготвя. В тази връзка министерството отхвърля манипулативните внушения, че на обществените служащи се дават нови пълномощия да „ лишават деца ". Основният приоритет в тяхната работа е децата да се отглеждат от своите майки и татковци. В тази връзка се реализират редица действия за поддръжка на фамилиите и повишение на родителския потенциал посредством обезпечаването на подобаващи обществени услуги, оказване на финансова поддръжка и други Показателен образец в това отношение е активността на обществените служащи по предварителна защита на изоставянето. Благодарение на техните старания през 2018 година 1733 деца са останали да живеят в своето родно семейство.

„ Не са основателни тези страхове на протестиращите, не са основателни и всички техни изказвания. Това са подправени вести. Бих желала да успокоя родителите, че тези митинги нямат нищо общо с действителния документ ", съобщи Елеонора Лилова, ръководител на Държавната организация за протекция на детето

На митинг излязоха родители и в други градове у нас. Проектът на тактиката е обществен документ и всеки може да го прочете. Обсъждан е цяла година и подсилен от над 250 неправителствени организации, настояват от Агенцията за протекция на детето.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР