Родители и учители сигнализираха за проблеми в начина на провеждане

...
Родители и учители сигнализираха за проблеми в начина на провеждане
Коментари Харесай

Родители настояват за промени в миниматурите по математика

Родители и учители алармираха за проблеми в метода на осъществяване на изпита по математика за национално външно оценяване след 7 клас, така наречен „ миниматури “, осведоми БНР.  

Форматът планува делене на изпита на 2 елементи, като в първата част се чака решение на 20 задания за 60 минути (по 3 минути на задача), а във втората част - на 3 задания за 90 минути. Според родителите и учителите времето за работа в първи модул е извънредно незадоволително за по-голямата част от учениците, а този метод на изпитване ощетява съществено доста от учениците, тъй като не регистрира когнитивните им и психически особености и понижава прецизността при оценяването на познанията.

Много деца със постоянна подготовка, които просто работят по-бавно, няма да могат да покажат изцяло знанията си в първия модул заради незадоволително време за всички задания. Същевременно напрежението от късото време пречи на множеството деца да се успокоят и концентрират, а също по този начин води до механически неточности.

Средният резултат от националното външно оценяване по математика през 2019 година в народен проект е 33 от 100 вероятни точки, а това е малко повече от двойка по шестобалната система. И значително той се дължи на незадоволителното време за работа и инспекция на дилемите.

Искане за смяна на формата на националното вънщно оценяване по математика е импортирано публично в Министерството на образованието и науката. В поддръжка на писмото-искане е основана и онлайн петиция.

Сливането на двете елементи на националното външно оценяване по математика заслужено би равнопоставило двете категории на оценяване – тази на знанието и тази на умеенето да се представиш и да работиш бързо напрегнат. Алтернативен вид за смяна е понижаване на броя на дилемите в първата част за сметка на втората част от изпита (18 задания с избираем отговор в първа част за 60 минути и 5 задания с възходяща трудност във втора част за 90 минути), означават родителите, подали сигнала. 

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР