Родилното отделение в МБАЛ Св. Анна“ е най-старото във Варна,

...
Родилното отделение в МБАЛ Св. Анна“ е най-старото във Варна,
Коментари Харесай

Добра новина от МБАЛ „Св. Анна“: Най-старото родилно отделение във Варна днес е най-модерното

Родилното поделение в МБАЛ „ Св. Анна “ е най-старото във Варна, само че дружно с това то е и най-модерното в града. Това е резултатът след чаканото 16 години възобновяване, станало допустимо с помощта на напъните на управлението в лицето на изпълнителния шеф доктор Красимир Петров и помощта на Община Варна.

„ Преди 3 години кметът господин Иван Портних беше тук на Бабинден и тържествено даде обещание, че ще помогне за ремонта. Слава Богу, той удържа обещанието си. Общината отпусна 550 хиляди лв. за ремонта на родилното и неонатологичното поделение. Така стана допустимо да създадем преструктуриране, нова система за развъждане на новородените “, описа началникът на родилното поделение доктор Милко Папазов.



След обновяването двете отделения към този момент са разграничени, в неонатологията са обособени боксове и бебетата се носят в стаите на родилките. В двете отделения са актуализирани всички стаи, санитарни пространства, стените, таваните, подовете, газовите съоръжения и системата за сигнализация. В операционния блок е сложена специфична антистатична и антимикробна настилка, като по този метод са тапицирани и стените. От цялостното възобновяване на отделенията се възползват освен пациентите, а и личния състав, който получава нови работни места.



Родилното поделение на МБАЛ „ Св. Анна “ обичайно се движи сред 6 и 8 място по брой раждания в България. Ако обаче се пресметна броя на ражданията на едно стационарно легло, то постоянно излиза в челната тройка.

„ Ние имаме единствено 30 стационарни кревати, а ражданията тук са що се касае за поделение със 60. Това е въпрос на избор на родилките, по тази причина интензитетът на работа при нас е доста висок. Предпочитани сме по две съществени аргументи, даже когато изискванията не бяха толкоз положителни. Първо, отношението на личния състав е доста положително, това се знае и цени. Второ, ние сме част от болница с най-големи благоприятни условия. Имаме мощна реанимация, имаме опция за 24-часова консултация със всички експерти, кръвният център е двора на болничното заведение. Това са значими неща, тъй като при родилките нещата постоянно се развиват доста бързо и би трябвало да се реагира незабавно “, изясни доктор Папазов. Именно затова случаите, в които бременните имат съпътстващи болести, се вземат решение в родилното на МБАЛ „ Св. Анна “.



Въпреки спирането за ремонта, от началото на годината в отделението няма основна разлика в броя на ражданията. През април и май двете отделения за работили при понижен на половина потенциал, а през юни и юли напълно са спрели работа.

Ако има нещо, което не доближава, с цел да се изпълнят задачите им, съгласно доктор Папазов, това е най-вече свободна повърхност, която за жалост за момента не доближава в цялата някогашна Окръжна болница на Варна. За родилното и за неонатологичното поделение постоянно има потребност и от нова инсталация. В момента там има нова техника, получена предходната година по Норвежката стратегия за съдействие, само че тъкмо поради натоварването, профилираното съоръжение бързо се амортизира. Затова и спонсорите, и донорите, които желаят и могат да оказват помощ на експертите, виновни за появяването на нов живот, са постоянно добре пристигнали.



Модерният ремонт в родилното поделение дава опция броя на VIP стаите, в които родилките се настаняват независимо, да се усили от две на три. Оборудването е като в първокласна хотелска стая със наложителните за това климатици, хладилници, безжичен интернет и така нататък Почти всички останали стаи са с две кревати, като изискванията след ремонта са чудесни.



Друг индикатор за качеството на работата в родилното и неонатологично поделение на МБАЛ „ Св. Анна “ е фактът, че там на 100 % е ангажиран щатът за лекари, акушерки и санитарки.

“Това е необичайност за страната и значи на първо място добър и мощен колектив, на който родилките могат да имат цялостно доверие “, безапелационен е началникът на най-старото, само че и най-модерното поделение за раждане във Варна.


Харесайте ни във FB
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР