Родилката трябва да има свободата да се движи и да

...
Родилката трябва да има свободата да се движи и да
Коментари Харесай

Родилките сами да избират темпото и действията си по време на раждането, препоръчва СЗО

Родилката би трябвало да има свободата да се движи и да заема каквито желае пози, да се храни и да пие, да избира темпото, с което се случва процесът на раждане, методите на обезболяване и въобще - да взима всички значими решения, когато няма потребност от лекарска интервенция. Това в резюме гласят новите рекомендации на Световната здравна организация за това по какъв начин би трябвало да наподобява естественото раждане и грижата за дамите в този миг.

СЗО дава общо 26 насоки в новия справочник, като в основата му залага задачата " да превърнем раждането в позитивно прекарване ". Здравната организация регистрира, че прекалено много бебета в международен мащаб се раждат посредством инвазивни интервенции и интервенции без действителна здравна потребност, а това не е в изгода нито за дамите, нито за бебета. Процесът е към този момент прекомерно " медикализиран ", само че този метод не оставя на дамите време да проявят инстинктите си в детеродния развой и да трансфорат преживяването в позитивно житейско събитие, вместо в студена здравна процедура, разясняват от организацията.

 Източник: World Health Organization
Източник: World Health Organization

Съществено в новите насоки е, че в тях се отхвърля един от главните правила в родилния развой сега - че разкритието на родилния канал напредва с по 1 см на 1 час . Това може да е нереалистично бързо за някои дами, по тази причина не трябва да се приема като повсеместен времеви ориентир. Проучванията от 50-те години насам, когато е подложен този ориентир, демонстрират, че по-адекватна мярка е достигането на разобличаване от 5 см за първите 12 часа при първо раждане или за 10 час при последващо.

Отрича се и рутинната пелвиметрия преди раждането - измерването на таза, с цел да се реши дали бебето ще успее да премине през него. При задоволително време, тялото на дамата може да се оправи и измерването на ранен стадий, в който нормално се открива, че е нужна интервенция, в действителност може да е ненужно, написа в наръчника на СЗО.

Отричат се също клизмата и бръсненето преди раждането, които са процедура в доста български лечебни заведения, както и възбраната да се пие вода или да се яде , или да се става от леглото, до момента в който се чака бебето да се появи при естествено раждане. Жената би трябвало да може да се движи свободно, да напъва или да не напъва в каквато поза сама реши, тъй като личното й движение и инстинкти в този развой са най-правилни, показва още Световната здравна организация.

Според рекомендациите на СЗО за всичко това дамата сама би трябвало да взема решение, в това число и да се съветва и да избира методите за обезболяване в процеса - медикаментозни или посредством масаж и други способи. Нейно би трябвало да е решението и дали желае да има придружители в стаята със себе си.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР