Роденото от петрол, от петрол умира. Петролните монархии в Персийския

...
Роденото от петрол, от петрол умира. Петролните монархии в Персийския
Коментари Харесай

Петролът ги създаде, петролът ще ги унищожи

Роденото от нефт, от нефт умира. Петролните монархии в Персийския залив започнаха да се трансформират в господстващите сили на арабския свят с помощта на петролния потрес от 1973 година, настъпил в разгара на войната от Йом Кипур и няколко години след провалянето през 1967 година, което бележи началото на края на панарабските режими. Първата американска намеса против Саддам Хюсеин и свалянето му от власт повече от десетилетие по-късно ще ускори тази нова действителност. Персийският залив още веднъж става политически център на арабския свят за първи път от гибелта на Пророка. Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства и даже Катар се трансфораха за няколко десетилетия в страните с най-голяма тежест, средства и даже въздействие в района, макар слабата демография и политическата просвета, която е неспособна да реализира единогласие. Благодарение на петродоларите, през последните десетилетия Заливът познава златния си век, който му разреши да построи съвременни градове от съвсем нищо и да развие мрежа от съюзи в района, частично въз основа на щедростта си към страни, които нямат същите запаси. Какво биха били Йордания, Египет и даже Ливан през днешния ден без парите от Персийския залив и без тези на техните диаспори, които работят там?, разяснява ливанското издание L`Orient-Le Jour.

Цялата тази геополитика в този момент е сложена на карта от рецесията с ковид и изключително от последвалата нефтена война. " Мисля, че сме влезнали в нова фаза, изключително в случай че цените на петрола не престават да стагнират ", споделя Джоузеф Бахут, анализатор във фондация " Карнеги " и експерт по Близкия Изток.

Общо страните от Съвета за съдействие в Персийския залив записват близо 4530 случая на Covid-19, в това число над 1720 в Саудитска Арабия, съгласно последните данни. Баланси, които остават в огромна степен по-ниски от тези в останалите страни в района, до момента в който монархиите в Персийския залив са по-добре въоръжени против пандемията, като имат ултрамодерна здравна инфраструктура и повече средства за използване на ограниченията за обществено разграничаване. Например саудитският крал Салман разгласи в понеделник, че кралството е готово да заплати разноските за лекуване на пациенти с Covid-19, до момента в който Абу Даби неотдавна откри мобилен тестови център за Covid- 19 за по-късно да го разшири до всички емирства.

Задънен план

Въпреки това епидемията може да има стопански последствия. " Въздействието на пандемията върху мултилатерализма, съдействието и интернационалната търговия, както и върху глобализацията ще бъде решаващо за страните от Персийския залив ", съобщи Хусейн Ибиш, анализатор от Вашингтонския институт за страните от Персийския залив.

Но рецесията с петрола е тази, която би трябвало да навреди доста повече от самата зараза. След като не съумя да реализира съглашение с Москва за спад на производството, ориентиран към поддържане на високите цени, макар спада на китайското, а по-късно и световното търсене, Рияд наводни пазара през последните седмици, което докара до спад в цените. Суровият нефт Брент доближи 22,89 $ за барел при започване на седмицата, най-ниското му равнище от 2002 година, преди да се повиши през вчерашния ден до към 30 $. Кралството желае да показва, че към момента е преобладаващият състезател в региона на черното злато и да си обезпечи пазарен дял. Но при толкоз ниски цени цялата стопанска система на Персийския залив, значително подвластна от петродоларите, е застрашена от криза. Стратегията на кралството не е устойчива в дълготраен проект, по-специално заради неналичието на запаси в долари в Рияд (около 500 милиарда долара), само че и тъй като отслабва връзките си с главния си съдружник, Съединени американски щати, чиито производители на шистов газ търпят цялата мощ на срутва в цените на барела. Дипломатически жест към Вашингтон или предпочитание за ограничение на вредите, Саудитска Арабия през вчерашния ден прикани за " незабавна среща на Организацията на страните експортьорки на нефт (ОПЕК) и други страни, в това число Русия, за подписване на обективна договорка, която ще възвърне салдото на петролните пазари ", разгласи саудитската публична организация SPA. Нефтената война няма да продължи постоянно. Но колкото по-дълго трае, толкоз повече заплашва стабилността на страните от Персийския залив и способността им да ползват политиките си, ориентирани към излизане от модела на икономическия интерес. " Целият план на Мохамед бин Салман в този момент е зачеркнат ", съобщи Джоузеф Бахут. Почти всички страни от Персийския залив през последните години лансираха огромни проекти за стопански преход към постпетролната епоха. Но актуалната двойна рецесия ще ги принуди да ускорят своите модели на преход с лимитирани средства. " Това оказва огромен напън върху техните старания за основаване на стопански системи след петрола ", отбелязва Хусейн Ибиш. " Всички прогнози демонстрират, че в случай че настоящите цени останат такива, каквито са, кралството ще има доста огромен бюджетен недостиг за първи път в своята история през идващите пет до шест месеца, което значи, че проектът Vision 2030 ще бъде на практика подложен на трупчета ", сподели Джоузеф Бахут. Разпространението на ковид и произлизащите от него забрани за пътувания забавят, наред с други неща, и акцията по отварянето на Саудитското кралство, което се стреми да разчита на туризма, с цел да разнообрази стопанската система си. Много културни и спортни събития, планувани да се проведат в Персийския залив, също бяха анулирани или отсрочени.

В контраст на историята

Петролните монархии в Персийския залив в началото могат да излязат подсилени от рецесията с ковид, в случай че броят на смъртните случаи измежду тях остане стеснен. " Управлението на тази рецесия би могло да построи доверие в водачите в Персийския залив или да ги отслаби ", споделя Хусейн Ибиш. Но рискът е, че дефицитът на запаси е дълготраен и предизвиква разтърсвания на вътрешната сцена. Стабилността на страните от Персийския залив се дължи по-специално на обществен пакт сред ръководещи и ръководени, който обезпечава на първите безспорна власт, а на вторите като цяло удобен метод на живот. Дори повече от укрепването на авторитаризма, икономическата рецесия наподобява е главната опасност, която може да предизвика вътрешни протестни придвижвания. " Трябва да останем внимателни в анализите, само че през идващите години можем да станем очевидци на стадий 3 от арабските революции, които този път ще се разиграят в Персийския залив ", споделя Джоузеф Бахут.

Липсата на запаси би могла да окаже въздействие и върху външната политика на тези страни. Кралството стана през последните години, назад на историческата логичност, интервенционистка мощ, по-специално в Йемен, до момента в който Емирствата гордо се изявяват като Спарта в Близкия изток. Влиянието на тези страни почива на първо място върху техния финансов потенциал, който има дефекти както във военно отношение, по този начин и във връзка с " меката мощ ". Ще бъдат ли маргинализирани, когато тяхното управление постоянно е било оспорвано в арабския свят, най-много от Иран и Турция? Петролните монархии могат да се успокоят, като открият, че това не е игра с нулев капитал. С други думи, в случай че страните от Персийския залив страдат, другите ще страдат също толкоз, в случай че не и повече. Ирак, също подвластен от цената на барел, рискува да се срине. Йордания, Египет и даже Ливан доста мъчно могат да се измъкнат от рецесията без помощта на страните от Персийския залив. Още повече в случай че милионите араби, работещи в тези страни, са наранени.

Големият противник Иран, който към този момент беше удушен от американските наказания, би трябвало да излезе още по-отслабен от коронавирусната рецесия. Турция и Русия, в случай че съумеят да лимитират вредите, биха могли да се наложат в дълготраен проект като двете огромни сили в района, още повече в случай че относителното отдръпване на Съединени американски щати продължи. Но нито Москва, нито Анкара разполагат със средствата да нахлузят американския костюм на хегемон в Близкия изток и сходен съюз сред двете страни би бил най-крехък поради разликите в ползите им. Двойната коронавирусна и петролна рецесия може да пренареди картите на района и да сложи под въпрос въздействието на страните от Залива върху арабския свят. Но кой ще се възползва от това? Това към този момент е напълно различен въпрос.
L`Orient-Le Jour, превод за news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР