Роденият в димитровградското с. Скобелево генерал-майор Данчо Дяков ще оглави

...
Роденият в димитровградското с. Скобелево генерал-майор Данчо Дяков ще оглави
Коментари Харесай

Роденият в Скобелево Данчо Дяков поема НСО

Роденият в димитровградското с. Скобелево генерал-майор Данчо Дяков ще оглави Националната работа за защита (НСО). Това реши на днешното си съвещание кабинета, заяви държавната пресслужба. Той е консултант на президента Румен Радев по военната сигурност. За да стане шеф на НСО е нужен декрет на президента.

Ген. Дяков е роден на 9 февруари 1965 година Първото си офицерско звание получава след завършването на Военния факултет на ВИФ през 1987 година Службата му в Българската войска стартира като щабен офицер в 49-и мотострелкови полк в Симеоновград.

През 1992 година минава на работа в новосъздадената „ Военна полиция “, където е до есента на 2013 година 2 година по-рано е създаден в звание „ бригаден военачалник “.

През 1993 г.той е приключил курс във Френската жандармерия и профилиран курс за офицери от Военна полиция във ВП учебно заведение на Армията на Съединени американски щати (1997 г.). Дипломант е на Висшата школа на Френската жандармерия (2001 г.). Минал е и през  стратегически курс за управителни фрагменти в Европейския център за проучвания в региона на сигурността „ Джордж Маршал “, Федерална Република Германия.През 2016 година приключва Военната академия „ Георги Стойков Раковски “ с втора магистърска степен „ Национална сигурност и защита “.

От ноември 2013 година до август 2016 година заема длъжността помощник-началник щаб по гражданско-военното съдействие и партньорството в Съвместното Командване на Силите на НАТО в Брунсум, Холандия.

Генерал-майор Дяков владее британски и френски и употребява съветски език.

Началническият пост в НСО се освободи по-рано този месец след отдръпването на ген.-лейтенант Ангел Антонов от поста, като президентът назначи за краткотрайно изпълняващ длъжността полковник Росен Тодоров. 

 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР