Роденият в Чехия френски писател Милан Кундера почина на 94-годишна

...
Роденият в Чехия френски писател Милан Кундера почина на 94-годишна
Коментари Харесай

Почина авторът на Непосилната лекота на битието Милан Кундера

Роденият в Чехия френски публицист Милан Кундера умря на 94-годишна възраст, заяви чешката телевизия. Той е най-известен с романа си „ Непосилната лекост на битието “, в който разказва събитията от 1968 година в Прага. От 1975 година Милан Кундера живее и работи в Париж. Пише на чешки и френски.

Кундера приключва междинното си обучение в Бърно през 1948 г. и през същата година става член на Чехословашката комунистическа партия. Учи една година в Карловия университет в Прага, след което се трансферира във Филмовия факултет на Академията за музикални изкуства. През 1950 г. е изключен от Комунистическата партия за „ антипартийна активност “ и за малко прекъсва следването си. През 1952 г. приключва Академията и преподава в нея история на западноевропейските литератури.

През 1956 г. участието на Милан Кундера в Комунистическата партия е възобновено. Той е един от известните интелектуалци по време на Пражката пролет, в интервал на либерализация на режима през 1968 г. Изказванията му против окупацията на страната от войски на Варшавския договор довеждат до възбрана за публикуването на негови творби и до повторното му изключване от Комунистическата партия през 1970 г. През 1975 г. Кундера е поканен да преподава в университета в Рен, Франция. Пред тогавашното управление на Чехословашката комунистическа партия, за писателя се застъпва персонално брачната половинка на тогавашния френски президент.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР