Роденият в Бразилия нападател Елкесон стана първият футболист без китайски

...
Роденият в Бразилия нападател Елкесон стана първият футболист без китайски
Коментари Харесай

Бразилец ще бележи за Китай

Роденият в Бразилия нападател Елкесон стана първият футболист без китайски генезис, който ще играе за националния тим по футбол на Китай, откакто управляващите потвърдиха паспорта му. Така 30-годишният Елкесон влиза в селекцията на италианския треньор Марчело Липи за идния квалификационен шампионат за Купата на Азия идващия месец.
Новината е доказана и на страницата на Азиатската футболна конфедерация, което значи, че Елкесон може да помогне на новите си сънародници и по пътя към Световното състезание през 2022 година.

Роденият в Англия полузащитник Нико Йенарис, на който майка му е китайка, стана първият футболист, който не е 100-процентов китаец и играе за националния тим. Това се случи по време на мача с Филипините през юни, като Йенарис остана на терена 55 минути и беше записан с името Ли Ке. Но при Елкесон обстановката е друга, защото той няма никакви китайски връзки във семейството си и се възползва от правилото на ФИФА, че може да играе за нова страна, в случай че е живял най-малко 5 години там и не е играл за историческата си татковина.

Нападателят дойде през 2013 година в най-многолюдната страна на планетата и подписа с Гуанджоу Евъргранд, като с головете си оказа помощ доста да бъде извоювана Азиатската шампионска лига през същата 2013 и през 2105 година, както и три следващи трофеи в страната. През 2013 и през 2014 година Елкесон стана и голмайстор на локалното състезание. През 2016 година беше продаден на Шанхай СИПГ и още същата година този тим подвигна шампионската купа.

Сега с неговото включване в тима, Марчело Липи се надява на китайците да им бъде надалеч по-лесно в квалификациите против тимовете на Сирия, Филипините, Малдивските острови и остров Гуам в група А на акцията. Първата среща е на 10 септември в малдивската столица Мале.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР