Родената в Сливен виртуозна цигуларка Кремена Николова, възпитаничка на музикалното

...
Родената в Сливен виртуозна цигуларка Кремена Николова, възпитаничка на музикалното
Коментари Харесай

Сливенска цигуларка издава албум във Венеция

Родената в Сливен виртуозна цигуларка Кремена Николова, възпитаничка на музикалното учебно заведение „ Проф. Панчо Владигеров “ в Бургас, издаде първия си солов албум с барокова музика.
Албумът, озаглавен „ Цигулка на любовта “, включва три концерта за цигулка от Антонио Вивалди, отдадени на неговата муза Анна-Мария, както и три произведения от актуалните създатели Федерико Мария Сардели, Антон Мартинов и Джанлука Берсанети, написани особено за Кремена Николова.
Тя е подстрекател и артистичен шеф на интернационалния музикален фестивал San Martino a Natale (anticonuovo.com). Петото издание на фестивала стартира през ноември и ще продължи на 21 и 22 декември в сантиментална, предколедна Венеция.
От няколко години Кремена Николова си партнира с цигуларя Антон Мартинов, един от най-ярките солисти на международната музикална сцена и професор по цигулка в Кралската академия в Монс, Белгия.
Кремена Николова стартира да учи цигулка на седемгодишна възраст в Сливен. Няколко години по-късно продължава образованието си в НУМСИ „ Проф. П. Владигеров” в Бургас, а по-късно и в Националната музикална академия „ Панчо Владигеров” в София. На единадесет тя стартира своя концерт живот, като печели награди в състезания за млади цигулари и реализира голям брой концерти като солист на български оркестри. Печели влиятелната стипендия “Галерия на българските таланти” 2007/2008. След като приключва Националната музикална академия, стартира подготовка на докторската си дисертация върху бароковия цигулков репертоар и се открива да живее в Италия, където живее и работи паралелно с някои от най-ярките актьори на международната музикална сцена.
Кремена Николова е определяна от критиците като извънредно експресивен млад цигулар. В момента концертира като солист и камерен реализатор в Италия, Франция, Испания, Белгия, Люксембург, Португалия, България, Словения и др.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР