Родената в България писателка и психоаналитик Юлия Кръстева ще бъде

...
Родената в България писателка и психоаналитик Юлия Кръстева ще бъде
Коментари Харесай

Юлия Кръстева става Велик офицер на Почетния легион

Родената в България писателка и психоаналитик Юлия Кръстева ще бъде нараснала във  " Велик офицер на Почетния легион " на Франция. Името на 78-годишната Кръстева, която също така е езиковед, семиотик, мъдрец и феминист, е в листата с 487 души, на които ще бъде оказана високата чест да бъдат наградени тази година.

Орденът на Почетния легион (Ordre national de la Legion d`honneur) е основан от Наполеон през 1802 година по образеца на рицарските ордени. Това е най-високото отличие във Франция. Приемането в Ордена на Почетния легион се прави от президента на Франция за изключителни военни или цивилен заслуги. 

Тазгодишните лауреати на другите степени на Ордена са хора, отличили се в научната, културната, спортната сфера, както и в региона на софтуерното развиване, стопанската система и публицистиката. Сред тях са носителят на Нобеловата премия за физика за 2018 година Жерар Муру, актрисите Жеан Балибар и Марина Андс, някогашният треньор на футболния тим „ Арсенал ” Арсен Венгер, проличава от листата, оповестен в Journal Officiel.

Най-високото отличие - " Кавалер на огромния кръст ", е за двама членове на Френската опозиция - Пиер Симоне и Едгар Тюпе-Томе. С втората степен -  " Велик офицер на Почетния легион ", ще бъдат удостоени социологът Клаудин Ерцлих, египтологът Кристиан Циглер, писателят Исмаил Кадаре и Юлия Кръстева. 

Българката към този момент е награждавана с предходни степени на Ордена - " Кавалер на Почетния легион " (1998) и с " Офицер на Почетния легион " (2008).

Кръстева е родена в Сливен на 24 юни 1941 година Завършва френска лингвистика през 1964 година в СУ и две години по-късно отпътува за Париж със стипендия от френското държавно управление. Оттогава живее във Франция.

Там пази докторат по семиология (1968) и държавен докторат по литература на лингвистична тематика (1973). Става професор по филология в Парижкия университет (1974) година През 1979 година приключва и образование по психоанализа. Има голямо число научни изявления и книги, доста от които са преведени на други езици.

Освен че е професор в Парижкия университет, тя преподава и в Колумбийския университет в Ню Йорк и е почетен лекар на доста други учебни заведения, измежду които и СУ " Климент Охридски " (31 май 2002 г.).

През март 2018 година  Комисията за откриване на досиетата разкри, че Кръстева е била помощник на Първо основно ръководство (външно разузнаване) на Държавна сигурност с псевдоним Сабина, като е била вербувана през 1971 година от ст. лейт. Иван Божиков.

Тогава Кръстева отхвърли да е била сътрудник на Държавна сигурност с декларация до седмичника " Обс ", в която съобщи, че това изказване е  " освен смешно и погрешно ", само че е " оклеветяващо ", а също, че някой желае да ѝ навреди. 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР