Родена е през 1936 г. в село Левочево, Смолянско, в

...
Родена е през 1936 г. в село Левочево, Смолянско, в
Коментари Харесай

Родена е Надежда Хвойнева, българска певица

Родена е през 1936 година в село Левочево, Смолянско, в фамилията на артисти. През 1956 година печели огромната премия на Окръжния фестивал на художествената самоинициатива в Пловдив, която ѝ е връчена персонално от Филип Кутев. Две години стажува в певческата група „ Наша ария “, в която се изявяват и Гюрга Пинджурова, Борис Машалов, Радка Кушлева. През 1958 година постъпва в новосформирания Ансамбъл за национални песни на БНР.
Дълги години е солистка на „ Мистерията на българските гласове “ (награда „ Грами “ за 1990 г.). Записва стотици песни от Родопите за БНР, снима филми за Българска национална телевизия, издава доста плочи и аудиокасети. Носителка е на званието заслужил актьор и на Златна лира на Съюза на музикалните дейци в България. Пее в най-престижните концертни зали на Европа, Азия, Америка и Африка. Неин възпитаник е артистът Вл. Кузов. Дъщеря ѝ Еличка Кръстанова също поема пътя на национална певица.
 Роден е Наум Торбов, български проектант Роден е Наум Торбов, български проектант
Наум Торбов е роден в огромното македонско влашко село Гопеш, Битолско, тогава в Османската империя, през днешния ден в Северна Македония. Първи бра...
Надежда Хвойнева умира през 2000 година в София. Посмъртно е оповестена за жена на годината от Американския биографичен институт. В родното ѝ село Левочево в нейна памет се провежда конкурс „ С песните на Надежда Хвойнева “. За нея има книга, озаглавена „ Неповторимата “ (автор Светозар Казанджиев).
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР