Родена е на 18 март 1929 г. в Ландсберг ан

...
Родена е на 18 март 1929 г. в Ландсберг ан
Коментари Харесай

Родена е Криста Волф

Родена е на 18 март 1929 година в Ландсберг ан дер Варте (днес Гожов Великополски в Полша) в предходната провинция Бранденбург. След Втората международна война тя и нейното семейство биват прогонени от вкъщи им оттатък новообразуваната източна граница на Германия при реките Одер и Найсе. През 1945 година се откриват в Мекленбург, който след това се трансформира в част от Германската демократична република (ГДР) или Източна Германия.
Криста Волф следва литература в Йена и Лайпциг. След дипломирането си работи за източногерманския съюз на писателите и става редактор на списанието Нойе дойче литератур. През 1951 година се омъжва за писателя Герхард Волф и приема неговото фамилно име.
Криста Волф е член на Обединената социалистическа партия, (комунистическата партия) на Германска демократична република, от 1949 до 1989-1990 година. Документи от ЩАЗИ, открити през 1993 година, потвърждават, че тя е била всекидневен агент-осведомител (Inoffizieller Mitarbeiter) през интервала 1959-1961 година. Чиновниците от ЩАЗИ обаче недоволстват от нейната неактивност и престават да се интересуват от съдействието ѝ. По време на Студената война Криста Волф намерено подлага на критика управлението на комунистическата страна, само че все пак остава вярна на убеждението си, че е срещу ново Обединение на Германия.
Утвърждаването на Криста Волф като публицист става през 1963 година с публикуването на новелата Der geteilte Himmel (Разделено небе). Други нейни значими произведения са Nachdenken über Christa T. (Размисли за Криста Т., 1968), Kindheitsmuster (Образци от детство, 1976), Kein Ort. Nirgends (Няма място. Никъде, 1979), Kassandra (Касандра, 1983), Auf dem Weg nach Tabou (На път за Табу, 1994) и Medea (Медея, 1996).
„ Касандра “ е може би най-важната творба на Криста Волф, интерпретираща борбата за Троя като война за икономическо превъзходство и смяна от матриархално в патриархално общество. Was bliebt (Какво остава) разказва живота на писателката под наблюдението на ЩАЗИ и е написана през 1979 година, само че е оповестена едвам през 1990 година
„ На път за Табу “ включва есета, речи и писма, писани по време на четирите години след Обединението на Германия. Късната ѝ творба Leibhaftig (Пъкленост, 2002) разказва ориста на една жена, бореща се сред живота и гибелта в болница в Германска демократична република, очаквайки медикаменти от Западна Германия.
Основни тематики в творбите на Криста Волф са немският националсоциализъм, човешката природа, феминизмът и намирането на себе си.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР