Родена е като Йохана Луиз Хойсер (Johanna Louise Heusser) в

...
Родена е като Йохана Луиз Хойсер (Johanna Louise Heusser) в
Коментари Харесай

Родена е Йохана Спири, швейцарска писателка

Родена е като Йохана Луиз Хойсер (Johanna Louise Heusser) в селския район край Хирцел, и като дете прекарва няколко лета към град Хуур в кантона Граубюнден, който по-късно ще употребява като конюнктура на книгите си.
През 1852 година Йохана Хойсер се дами за юриста Бернхард Спири, и двамата се откриват в Цюрих. По това време Йохана стартира да написа за живота си в провинцията. Първата ѝ книга „ A Leaf on Vrony`s Grave “ е оповестена през 1871 година, незабавно последвана от няколко описа за деца и възрастни, сред които и „ Хайди “, която получава мигновено самопризнание и се радва на дългогодишен триумф. Историята за осиротялото момиченце, което живее при своя дядо, аскет в Алпите, е забележителна освен с живото изложение на пейзажите, само че и с проникновеното схващане за възприятията на децата и метода, по който те възприемат света.
През 1884 година брачният партньор на Йохана и единственото им дете, също наречено Бернхард, умират. Останала сама в живота, писателката се посвещава на благотворителни действия и написа още над 50 описа до гибелта си през 1901 година Погребана е в фамилния имот в гробището Зилфелд в Цюрих. Ликът ѝ е възприеман като национална икона в Швейцария и се появява на пощенска марка през 1951 година и на възпоминателна монета от 20 швейцарски франка през 2001 година
Снимка: архив
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР