Роден в София, завършва 31 гимназия и българска филология в

...
Роден в София, завършва 31 гимназия и българска филология в
Коментари Харесай

Иван Стамболов от Обществения съвет: БНТ е гласът на здравия разум

Роден в София, приключва 31 гимназия и българска лингвистика в СУ " Св. Климент Охридски " със специализация по доктрина на литературата при проф. Никола Георгиев. До 1994 е сценарист и продуцент в Българска национална телевизия, БНР и Дарик. През 1994 основава лична компания за съвещания в региона на медиите и връзките с обществеността, с която интензивно се занимава до 2013. През 2012 се включва в политиката и през 2013 е лидер на листа на " България на жителите " в Хасково. През същата година напуща партията заради идеологическа несъответственост. Оттогава до през днешния ден се занимава с журналистика. Колумнист е във вестниците " Труд " и " Сега " и някои водещи онлайн медии. Създател на уеб страницата " Петте кьошета ", понастоящем част от платформата " Консерваторъ ". Създател и създател на уеб страницата SULLA.BG - " Ъплоуднати постинги за делитване ". Член е на публицистичния съвет на сп. " Conservative Quarterly ". Член е на Обществения съвет на Българска национална телевизия. Член е на Творческия съвет към Дирекция " Култура " на Столична община. Автор е на няколко книги, последната от които " Картаген би трябвало да бъде опустошен ".

- Каква е ролята на Българска национална телевизия по време на рецесия, в каквато се намира в този момент България?

- Точно на такава ли или на всякаква рецесия изобщо? Шегувам се. Като социална телевизия тя има значимата задача да легитимира истината. Българска национална телевизия от дълго време не е информативен канал №1, никоя телевизия не е, тъй като до момента в който пристигна време за централните вести, към този момент сме прочели всичко в интернет. Да, националните малките екрани имат своя репортерска и кореспондентска мрежа и това ги прави производители на вести, само че хората се осведомят от смарт телефоните си. Никой обаче не може да отнеме престижа на публичната телевизия като институт, разполагащ с привилегията да верифицира информацията, която всички останали се надпреварват да оферират. Българска национална телевизия държи в ръката си печата " ВЯРНО! ".

И още нещо. Една национална социална телевизия единствена има шанса да бъде в действителност самостоятелна. Всички останали са нечия благосъстоятелност. И зависят освен от ползите на притежателите си, само че и от рекламодателите. Хайде да не припомняме и да не цитираме имена по какъв начин преди двайсетина години знакова проверяваща журналистка изхвърча от една от двете огромни национални частни малките екрани, тъй като си разреши да настъпи огромен рекламодател. Днес нищо не се е трансформирало. Българска национална телевизия може и би трябвало да бъде самостоятелна. Това е въпрос на политическо решение и на съответно финансиране. При задоволително финансиране Българска национална телевизия може и въобще да се откаже от реклами и тогава няма да дава доклад на корпоративни сътрудници. Питате за изискванията на рецесия. Представете си, че на пазара излезе лекарство (не че и сега няма, само че наподобява считат, че е рано да се бие тъпанът) и че това лекарство купи в някоя телевизия реклама за 30-40 милиона. Представете си.

- Какво следва от тук нататък в тази тежка обстановка за страната и каква би трябвало да е задачата на публичната телевизия?

- Какво следва оттук насетне към този момент никой не може да каже, тъй като рецесията не е действителна. Това не е земетресение, което е разрушило пътищата, та някой да седне и да сметне за какъв брой време можем да си построим нови пътища. Тази рецесия е на първо място ментална и се ръководи от медиите в отбрана на всевъзможни ползи, които на всичкото от горната страна от ден дневно стават от ден на ден и все по-причудливи. Мисията (много точна дума!) на публичната телевизия в изискванията на всеобща нервност е да бъде гласът на здравия разсъдък. Тъй както задачата на страната е да не допусне за нищо на света вълнения, даже и с цената на по-строго държание, по този начин всяка виновна медия би трябвало да е глас на здравия разсъдък, а националната такава просто е длъжна. Да споделя истината и освен да се споделя, само че и да се разяснява от способени и авторитетни събеседници, тъй като лъжите се разясняват, ретушират, доразвиват и укрепват непрекъснато и то на световно институционално равнище.

- Играят ли роля публичните медии при образуването на ценностна система в обществото?
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР