Роден в палестинския град Текоа и пастир по занятие, Амос

...
Роден в палестинския град Текоа и пастир по занятие, Амос
Коментари Харесай

Св. пророк Амос

Роден в палестинския град Текоа и овчар по занимание, Амос бил извикан от Бога на пророческо служение през времето на юдейския цар Озия и израилския цар Йеровоам. Неблагодарният народ не се вслушвал в предизвестията и откровенията на пророка, който възвестявал наказване от Бога.
Към вождовете на израилския народ той казвал.
" Горко вам, които смятате, че е надалеч злочестия ден, и вършиме да се приближи тържеството на насилието; които лежите на одри от слонова кост и се обтягате на леглата си, ядете най-хубави овни от стадото, пеете под звука на гусли, пиете вино от чаши, мажете се с най-хубави смазки и не ви боли сърце за злополуката на народа. Затова ще отидете в плен отпред на пленниците " (Амос 6:3-7).
В седма глава от книгата на пророка четем:
" Амасия, духовник ветилски, прати при израилския цар Йеровоам, а Израил безусловно ще бъде откаран заложник от земята си ". И рече Амасия на Амос: " Ясновидецо, иди и се в профил в земята Юдова! Там яж самун и там пророкувай, а във Ветил към този момент не пророкувай! Защото той е реликва царева и е царски дом ". Отговори Амос и рече на Амасия: " Аз не съм оракул и не съм наследник на оракул. Аз бях овчар и събирах диви смокви. Но Господ ме взе от овцете и ми рече: " Иди, пророкувай при Моя народ Израиля! " Сега изслушай словото Господне! Ти казваш: " Не пророкувай срещу Израиля и не произнасяй думи срещу дома Исааков! " Затова ето що споделя Господ: " Жена ти ще бъде обезчестена в града, твоите синове и дъщери ще паднат от меч, земята ти ще бъде разграничена с мерилна шнур, ти ще умреш в нечиста земя, а Израил безусловно ще бъде отведен от земята си " (Амос 7:10-17).
Не изтърпял тия думи, ветилският сановник дружно със сина си нанесъл подобен побой на Амос, че пророкът едвам бил доведен до къщата му, където скоро и починал - в VІІІ в. преди Христа. Той живял към 200 години преди Вавилонския плен.
Пророчествата му са събрани в книгата, която носи неговото име и се състои от девет глави.
© Жития на светиите. Синодално издателство, София, 1991 година, под редакцията на Партений, свещеник Левкийски и архимандрит доктор Атанасий (Бончев).
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР