Роден в град Бургос Испания през 1933 година в семейство

...
Роден в град Бургос Испания през 1933 година в семейство
Коментари Харесай

Рафаел Фрюбек де Бургос

Роден в град Бургос Испания през 1933 година в семейство на немски емигранти. Завършва цигулка, пиано и комбинация в Консерваториите в Билбао и Мадрид. През 1953 постъпва за интервал от три години на наложителна военна работа. „ Спечелих конкурс да управлявам военната група – втората най-хубава работа в армията “, сподели той. И добавя в едно свое изявление, че времето прекарано там е от извънредно значение в живота му. „ Налагаше ми се да плагиатствам стотици симфонии, това несъмнено разви до съвършенство, моята фотографската памет. И несъмнено дефинира моя жанр на диригентство, характеризиращ се с военни придвижвания на ръката “. След привършване на службата той продължава образованието си в Musikhochschule в Мюнхен, където му преподава Паул Хиндемит. След като се завръща в Испания, стартира стремителната му кариера. През 1958 той е назначен като основен диригент на Симфоничния оркестър на Билбао. След присъединяване на състава в музикален фестивал във Франция, младият диригент взема решение да добави към фамилното си име града в които е роден. „ Трябва да направя нещо, мъчно изяснявам с това немско име, че в действителност съм испанец “ споделя самият Рафаел Фрюбек де Бургос. И по този начин с това прибавяне на де Бургос той става прочут в родината си като „ патриарха на диригентите “ и като „ най-интернационалната диригентска палка “ на Испания.
Неговият испански репертоар е голям, той отдава нужната респект към създателите Мануел де Файя, Исак Албенис, само че дава живот и на творби на не толкоз известни композитори. Почеркът му се разпознава в необикновено изискания тон, който съумява да вдъхне на всеки оркестър, с който в миналото е работил. След Билбао той заема същия пост в Националния оркестър на Испания, Симфоничния оркестър на Дюселдорф, Монреал и Виена. В кариерата си е работил като шеф на „ Дойче опер “ Берлин, Берлинските радиосимфоници, Националния симфоничен оркестър на РАИ в Торино. Бил е артистичен шеф и диригент на Дрезденската филхармония, а по-късно и основен диригент на Датския народен симфоничен оркестър с който изнася последния си концерт на 14 март 2014 във Вашингтон. Извън рамките на Европа Рафаел Фрюбек де Бургос се трансформира в обичан диригент и на голям брой влиятелни американски и канадските оркестри, което води до 35-годишни връзки с оркестъра на Филаделфия, и повече от 15 поредни години, отпред на Бостънската симфония. Сред усещанията, които е оставил в оркестрантите, имали достойнството да работят с него, е методът на осъществяване на подготовките, огромното му възприятие за комизъм, неговата честност по всички въпроси, професионални и персонални и топлината и огромното му почитание към тях и музиката. Получил е и голям брой награди, измежду тях са Златен орден на Международното общество Густав Малер - Виена, Сребърен почетен знак за заслуги към Република Австрия, Златен орден за изящни изкуства, връчен му от испанския крал Хуан Карлос I през 2009, Диригент на годината от списание Musical America през 2010. Обявен е за Доктор Хонорис Кауза на университетите на Навара и Бургос.

В Музикалната вечер на 16 септември от 22 часа ще чуете: Концертино за китара и оркестър в ла минор от Салвадор Бакарисе, Испанска сюита от Исак Албенис, Симфония № 3 „ Ероика “ от Лудвиг ван Бетовен.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР